Zamrzavanje embriona

Ukoliko nakon IVF/ICSI postupka dobijemo veći broj kvalitetnih embriona radimo zamrzavanje koje se obavlja u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Zamrzniti embrioni se čuvaju u specijalnim posudama sa tečnim azotom, do momenta kada pacijenti zatraže njihovu upotrebu. Metoda zamrzavanja je preporučljiva kod pacijenata koji doboju veći broj embriona za naredne postupke vantjelesne oplodnje. 

Zamrznute embrione čuvamo u strogo kontrolosanim uslovima sa jasno obilježenim podacima o porijeklu, datumu, kao i o mjestu čuvanja embriona.

Vitrifikacija 
Zamrzavanje embriona obavljamo metodom koja se zove vitrifikacija i predstavlja poslednju riječ nauke za bezbjedno zamrzavanje i čuvanje biološkog materijala. Krioprotektanti, odnosno posebne supstance koje se koriste u ovom postupku, štite embrione i ostali biološki materijali prilikom postupka zamrzavanja i odmrzavanja.

Cryo -transfer

Kada se pacijenti odluče za odmrzavanje embriona, slijedi embriotransfer koji se naziva Cryo – transfer.

Cryo – transfer je brz i bezbolan prenos zdravog, odmrznutog embriona u matericu. Sam postupak traje 10 minuta i sličan je običnom ginekološkom pregledu. Embrion u matericu prenosi iskusan ljekar tankim kateterom, pod kontrolom ultrazvuka.

Osiguranicima Republike Srpske troškove čuvanja embriona u periodu od dvije godine pokriva Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Bezbjedno čuvanje spermatozoida

Zamrzavanje spermatozoida radi se u situacijama kada partner nije u mogućnosti da prisustvuje IVF/ICSI postupku, ali i preventivno kod muškaraca: 

  • koji se kreću ili rade u sredinima sa povišenom koncentracijom štetnih materija,

  • koji se bave rizičnim sportovima ili su profesionalni vojnici

  • koji odlažu roditeljstvo,

  • koji imaju loše životne navike i većinu vremena provode za računarom, 

  • kojima je planirano onkološko liječenje

Uzorak zdravih spermatozoida se čuva u specijalnim posudama u tečnom azotu na temperaturi od – 196 C.

Ukoliko iz ejakulata ne dobijemo kvalitetan uzorak spermatozoida pristupa se nekoj od metoda: biopsiji testisa ili TESA postupku.

Kvalitet dobijenog uzorka spermatozioda određujemo metodom koja se zove spermogram.

Zamrzavanje jajnih ćelija
U našoj zdravstvenoj ustanovi nudimo mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija. Budući da je ženama najbolji reproduktivni period između 20. i 30. godine života, postupak zamrzavanja je namjenjem onima koji se iz bilo kojih razloga opredijele za stvaranje porodice u kasnijoj životnoj dobi, kao i ženama koje iz medicinskih razloga žele sa sačuvaju svoj biološki materijal (prije onkoloških terapija, odstranjivanja jajnika).