Ultrazvučna dijagnostika 

Sonografija ili ultrazvučni pregledi su danas najznačajnija dijagnostička metoda.

 

Pregled se obavlja preko prednjeg trbušnog zida. Za ovaj pregled se koriste različite vrste  sondi, a danas se najčešće koristi konveksna sonda od 3 do 5 MHz uz predhodno primjereno napunjenu mokraćnu bešiku. Indikacije u ginekologiji: ultrazvučni pregled unutrašnjih genitalnih organa u slučajevima kad se ne može primjeniti vaginalna sonografija (intaktan himen, stanja nakon radijacije, sužen introitus i vagina...).

Transabdominalna sonografija - UZV pregled preko stomaka

Transvaginalna sonografija - vaginalni UZV pregled 

To je značajna dijagnostička metoda u ginekologiji (malformacije genitalnih organa, adnexalne mase  i..) i opstetriciji (rana trudnoća, mjerenje dužine cerviksa) koja se danas koristi kao nastavak ginekološkog kliničkog pregleda. 

Najčešće indikacije za UZV pregled: 

  • UZV dijagnostika u ranoj trudnoći (do 12. gestacijske nedjelje).

  • UZV dijagnostika kod sumnje na vanmateričnu trudnoću

  • Nastavak rutinskog ginekološkog pregleda

  • Folikulometrija, mjerenje debljine endometrijuma, kontrola punkcije folikula, u okviru dijagnostike i terapije steriliteta.

  • Dijagnostika urinarne inkontinencije

  • Kontrola položaja intrauterinog uloška spirale

  • Postoperativne kontrole

Doppler-sonografija

Dopler sonografski pregled daje neinvazivnu ocjenu fetalne i maternalne cirkulacije. Ocjena cirkulacije u pupčanoj arteriji i fetalnoj aorti dozvoljava donošenje zaključaka o stanju fetusa.

UZV pregledi u trudnoći

Primjenom ultrazvuka u akušerstvu može se doći do direktnih informacija o stanju bebe, bez ikakvog rizika po majku i plod. Savremeni aparati omogućavaju detaljno ispitivanje građe bebe, ali i priliku roditeljima da budu svjedoci intenzivnog emotivnog života ploda, i to mjesecima prije rođenja – pokreti, treptanje, češkanje, smješkanje, sisanje prstića...

Pregled podrazumijeva 2D, 3D i 4D prikaz. 2D prikaz podrazumijeva ultrazvučnu tomografiju – jasniji anatomski prikaz, 3D prikaz podrazumijeva zamrznutu sliku u boji, dok je 4D prikaz nova tehnologija koja podrazumijeva realni prikaz u stvarnom vremenu – sve ono što bebica radi u tom trenutku.