Ultrazvučna dijagnostika 

Sonografija ili ultrazvučni pregledi su danas najznačajnija dijagnostička metoda.

Transabdominalna sonografija

Pregled se obavlja preko prednjeg trbušnog zida. Za ovaj pregled se koriste različite vrste  sondi, a danas se najčešće koristi konveksna sonda od 3 do 5 MHz uz predhodno primjereno napunjenu mokraćnu bešiku. Indikacije u ginekologiji: ultrazvučni pregled unutrašnjih genitalnih organa u slučajevima kad se ne može primjeniti vaginalna sonografija (intaktan himen, stanja nakon radijacije, sužen introitus i vagina...).

Transvaginalna sonografija

To je značajna dijagnostička metoda u ginekologiji (malformacije genitalnih organa, adnexalne mase  i..) i opstetriciji (rana trudnoća, mjerenje dužine cerviksa) koja se danas koristi kao nastavak ginekološkog kliničkog pregleda. 

Indikacije u ginekologiji i opstetriciji:

 

UZV dijagnostika u ranoj trudnoći (do 12. gestacijske nedjelje).

 

UZV dijagnostika kod sumnje na vanmateričnu trudnoću

 

Nastavak rutinskog ginekološkog pregleda

 

Folikulometrija, mjerenje debljine endometrijuma, kontrola punkcije folikula, u okviru dijagnostike i terapije steriliteta.

 

Dijagnostika urinarne inkontinencije

 

Kontrola položaja intrauterinog uloška spirale

 

Postoperativne kontrole

Doppler-sonografija

Dopler sonografski pregled daje neinvazivnu ocjenu fetalne i maternalne cirkulacije. Ocjena cirkulacije u pupčanoj arteriji i fetalnoj aorti dozvoljava donošenje zaključaka o stanju fetusa.

Ultrazvučni pregledi u opstetriciji (akušerstvu)

Primjenom ultrazvuka u akušerstvu može se doći do direktnih informacija o stanju bebe, bez ikakvog rizika po majku i plod. Savremeni aparati omogućavaju detaljno ispitivanje građe bebe, ali i priliku roditeljima da budu svjedoci intenzivnog emotivnog života ploda, i to mjesecima prije rođenja – pokreti, treptanje, češkanje, smješkanje, sisanje prstića...

Pregled podrazumijeva 2D, 3D i 4D prikaz. 2D prikaz podrazumijeva ultrazvučnu tomografiju – jasniji anatomski prikaz, 3D prikaz podrazumijeva zamrznutu sliku u boji, dok je 4D prikaz nova tehnologija koja podrazumijeva realni prikaz u stvarnom vremenu – sve ono što bebica radi u tom trenutku.

 

Idealno vrijeme za prvi  4D UZV je izmeđi 18. i 26. nedelje trudniće. 

Pregled se može obavljati od 6. do 36. nedjelje trudnoće uz uslove koji su za svaku trudnicu individualni, dok se periodi od 11. do 14. nedjelje i 18. do 26. nedjelje smatraju idealnim za 4D prikaz primjenom ultrazvuka.

+387 51 232 100

+387 51 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 51 217 100

+387 66 480 518

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png