Definicija neplodnosti 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) neplodnost ili sterilitet definiše kao nemogućnost parova da ostvare potomsto nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa. 

Prva stručna konsultacija o neplodnosti i liječenju parova starijih od 35 godina savjetuje se nakon šest mjeseci nezaštićenih seksualnih odnosa.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ukoliko par u roku od godinu dana ne ostvari trudnoću uz redovne seksualne odnose, onda je potrebno da se obrate ljekaru kako bi se ustanovio problem. U 80 odsto slučajeva oni u tom periodu ostvare trudnoću,a  preostalih 20 odsto imaju neki problem koji može biti manji i riješiti se uz terapije, ali je moguće i da to iziskuje VTO. Preporuka je da se ne gubi vrijeme kako bi se reproduktivni potencijal bolje očuvao.

Uprkos tome što je starosna dob značajan faktor u slučaju ženskog parnera, neplodnost je podjednako uzrokovana problemima ženskog kao i muškog partnera, dok se u nekim slučajevima radi o neplodnosti bez posebnog uzroka. Modernom medicinom u 90% slučajeva moguće je utvrditi razloge neplodnosti.

Da li je neplodnost izlječiva?

Neplodnost je izlječiva, a oko 50% parova poslije odgovarajuće terapije ostvari željenu trudnoću. Izuzetno je važno da parovi razumiju i zajednički prihvate svoj izazov, te da se međusobno podržavaju, kako bi uz pomoć ljekara ostvarili željenu trudnoću. 

Uzroci neplodnosti 

Ženski faktori steriliteta najčešće se ogledaju u vidu smanjene ili nepredvidive ovulacije, začepljenja jajovoda, deformiteta materice, endometrioze ili imunoloških problema. Kao razlog se često navodi i sindrom policističnih jajnika – hormonalni poremećaj usljed kojeg se proizvodi previše muških hormona, što je prepreka ovulaciji.

 

Neplodnost bolest modernog doba, a nastaje zbog izloženosti stresu, loših životnih navika kao što su konzumiranje alkohola i cigareta, zagađene okoline, ali i činjenice da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo.

 

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je sterilitet gotovo podjednako zastupljen, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Značajan i psihološki faktor

Iako nije potvrđen nijedan psihološki indikator koji direktno utiče na neplodnost, psihička stabilnost i uravnoteženost u velikoj mjeri olakšavaju proces, pospješuju liječenje neplodnosti i ostvarenje krajnjeg cilja – rođenje djeteta.