Pravi trenutak za stručni savjet
Svjetska zdravstvena organizacija neplodnost definiše kao izostanak trudnoće nakon 12 mjeseci redovnih seksualnih odnosa bez korištenja kontracepcije, nakon čega se savjetuje preduzimanje prvih mjera o ispitivanju i liječenju neplodnosti. Za parove starije od 35 godina, stručnjaci savjetuju da je pravi trenutak za liječenje neplodnosti već nakon šest mjeseci nezaštićenih odnosa.
VTO_Medico-S_koraci
Prve konstultacije 

Pripremite svu dostupnu ginekološku dokumentaciju i ponesite je sa sobom na dogovorene konsultacije. Naš ljekar će se upoznati s vama i vašim dosadašnjim iskustvom u pokušaju ostvarenja trudnoće, pregledati vašu dokumentaciju te razgovarati o mogućim uzrocima neplodnosti.

Ljekar će poslije razgovora predložiti dodatne analize kako bismo precizno utvrdili dijagnozu mogućeg steriliteta i na osnovu toga vam predložili odgovarajuće liječenje.

Dijagnostika 

Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je uraditi relevantne nalaze.

Utvrđivanje neplodnosti kod žena 

Pretrage kod ženskog partnera podrazumijevaju dokazivanje ovulacije, isključivanje upalnih i/ili infektivnih uzroka neplodnosti, određivanje hormonskog profila, te na kraju provjeru prohodnosti jajovoda.

PRVI NALAZI

Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je uraditi relevantne nalaze. Najprije, hormonski status – FSH, LH, E2, PRL i TSH i zavisno od indikacije i druge hormone. Potom ukupni testosteron, DHEA-s, SHBG, progesteron 17-OHP, kortizol, antimillerov hormon, inhibin A i B.

Briseve: vaginalni i cervikalni bris, klamidiju, mikoplazma i ureoplazma bris, markere zaraznih bolesti- HBV, HCV, HIV, VDRL, zatim: krvnu grupu i Rh factor i spermiogram.

Neophodno je, takođe, napraviti kopije svih dosadašnjih relevantnih ginekoloških/androloških nalaza.

Utvrđivanje neplodnosti kod muškaraca

Osnova medicinske dijagnostike neplodnosti je spermogram – kvantitativna i kvalitativna analiza sperme. Loš spermogramski nalaz čini skoro polovinu problema bračne neplodnosti.

Postupak vantjelesne oplodnje po koracima 
Stimulacija 
Ljekar će nakon uvida u neophodnu medicinsku dokumentaciju odrediti optimalnu terapiju za stimulaciju jajnika s ciljem dobijanja što većeg broja zrelih jajnih ćelija. Priprema za ovaj postupak obično traje mjesec do dva, kada se koriste kontraceptivi s ciljem stabilizacije hormonskog statusa. Stimulacija počinje davanjem injekcija svaki dan u isto vrijeme. Injekcije možete primati kod nas, u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi ili će vas naše osoblje obučiti kako da ih dajete sami sebi. 
Folikulometrije

Prvi ultrazvučni pregled rasta folikula se najčešće radi 5. ili 6. dan ciklusa, a ponavlja se po potrebi svaki ili svaki drugi dan. Ukoliko se utvrdi da postoji odgovarajući broj zrelih folikula, pacijentkinja prima posebnu injekciju, koja omogućava završno dozrijevanje jajnih ćelija. Ova tzv. „stop injekcija“ daje se 34-36 sati prije planirane aspiracije. Veoma je važno da se ova injekcija primi u vrijeme koje vam je ljekar odredio.

Aspiracija 

Aspiracija folikula se najčešće obavlja u kompletnoj anesteziji, mada je u pojedinim slučajevima i na zahtjev pacijentice ovu intervenciju moguće obaviti i u lokalnoj anesteziji.

Veoma je važno da pacijenti ne konzumiraju hranu i tečnost 4 do 6 sati prije intervencije kako bismo izbjegli moguće nuspojave anestezije kao što su mučnina i povraćanje.

Veče prije intervencije se preporučuje uobičajena večera.

Laboratorijska faza biomedicinski potpomognute oplodnje 

Klinički embriolozi u strogo kontrolisanim uslovima izdvajaju jajne ćelije koje su dobijene aspiracijom i posebnim metodama ih pripremaju za oplodnju. U međuvremenu se iz ejakulata izdvajaju najbolji spermatozoidi koji će ući u proces oplodnje.

Nakon što se obavi priprema jajnih ćelija i spermatozoida, slijedi ključni momenat vantjelesne ili biomedicinski potpomognute oplodnje, stvaranje embriona. U Medico-S laboratoriji stručni tim kliničkih embriologa izvode jednu od postojećih metoda vantjelesne oplodnje: klasičnu, ICSI ili PICSI metodu. 

 

Kultivacija embriona se odvija 2-5 dana u posebnim medijima u strogo kontrolisanim uslovima inkubatora. U klinici Medico-S dostupna je posebna Time lapse metoda, tako da smo u prilici da nerestano (24h) pratimo razvoj embriona, i naposlijetku izaberemo najbolji za embriotransfer.

Embriotransfer 

Prenos embriona u matericu je postupak koji se obavlja drugi, treći ili peti dan od oplodnje jajne ćelije u zavisnosti od broja i kvaliteta embriona.

Utvrđivanje trudnoće

Prva provjera trudnoće radi se nakon 15 dana biohemijskim testom za utvrđivanje rane trudnoće (beta-hCG).

Trudnoća se potvrđuje ultrazvučnim pregledom mjesec dana nakon embriotransfera kada se konstatuje broj i vitalnost usađenih embriona.

Za sreću od svega veću!