Vanmaterična trudnoća

Trudnoća nastaje kada se spoje muška i ženska polna ćelija što se dešava u jajovodima žene. Nastali embrion putuje ka materici i tu se ugnijezi te nastavi da raste i razvija se naredih 9 mjeseci. Kada embrion ostane u jajovodu, ili se ugnijezdi na drugom mjestu van materice, radi se o vanmateričnoj trudnoći. 


Vanmaterična trudnoća se javlja u 2-3 % slučajeva svih trudnoća, a u postupcima vantjelesne oplodnje i do 5%.


Najčešce se javljaja kod žena koje su imale česte ginekološke i/ili infekcije mokraćnih kanala, nakon operacija u maloj karlici kao i kod začepljenja jajovoda. Važno je naglasiti i da se češće javlja kod pušača i žena starije životne dobi.

Mogu da se jave i kod mladih pacijentica koje nemaju ni jedan od navedenih uzroka.


Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?


Najčešći simptom vanmaterične trudnoće je oštar i probadajući bol u donjem dijelu stomaka. Često se javlja i smeđi iscjedak ili sukrvica.

Važno je da se pacijentica odmah javi ljekaru, kako bi se izbjegle bilo kakve komplikacije.Kako razlikovati vanmateričnu od materične trudoće u veoma ranoj fazi?


Uočljivu razliku između normalne i vanmaterične trudnoće može ustanoviti ginekolog prilikom ultrazvučnog pregleda. Ipak, ukoliko je riječ o maloj trudnoći jedini siguran pokazatelj je nivo BhCG - hormona trudnoće koji se izdvaja iz krvi.


U vanmateričnoj trudnoći Beta je snižena, a u roku od 48 sati ne dostiže svoju duplu koncentraciju kao što je to slučaj u normalnim trudnoćama.

Rano utvrđivanje vanmaterične trudnoće određuje način liječenja, koje može biti medikamentozno ili operativno.


Kako se zaštititi od vanametrične trudnoce?


Jedna od prvih preporuka je zaštita od polno prenosivih bolesti. Preporučujemo upotrebu kondoma u periodu kada se ne planira trudnoća, kao najjednostavnijeg vida zaštite.


U cilju prevencije vanmaterične trudnoće, ali i ostalih zdravstvenih problema savjetujemo redovne ginekološke preglede koji su siguran način očuvanja zdravlja svake žene.