Upala Bartolinijeve žlijezde

Tokom života veliki broj žena nema nikakvih problema sa Bartolinijevom žlijezdom zbog čega nije ni svjesna prisutnosti i uloge parne žlijezde koja se nalazi na početku vaginalnog otvora. Svjesne njenog postojanja, postajemo tek onda kada se desi problem i dođe do jako bolne upale koja zahtijeva ljekarsku intervenciju.


Piše: dr Aleksandra Govedarović, specijalista ginekologije i akušerstva


 


Bartolinijeve žlijezde su parne žlijezde veličine zrna graška, koje su simetrično postavljene na malim usnama, na početku vaginalnog otvora. One luče sekret kroz kanal dug oko 2,5 cm i na taj način vlaže vulvu. U normalnim okolnostima kad ne postoji nikakva tegoba, nemoguće ih je napipati.


Upala Bartolinijeve žlijezde
Upala Bartolinijeve žlijezde

Šta ukoliko se desti problem?


U većini slučajeva se razvija apsces, a najčešći simptomi su bol i otok koji se pojačavaju tokom uobičajenih aktivnosti poput hodanja ili sjedenja, a nije isključena ni povešena tjelesna temperatura.

Neugodnu i često vrlo bolnu upalu Bartolinijeve žlijezde tokom života doživi oko 2% žena, i u tim situacijama se najčešće radi o začepljenju izvodnog kanala koji dovodi do ciste ili apscesa.


Liječenje bolesti


Asimptomatska mala cista, obično nije bolna te ne zahtjeva nikakvo liječenje. Međutim, u većini slučajeva nastaje bakterijska upala i bolni apsces, koji zahtjevaju hiruršku intervenciju i terapiju antibioticima. Hirurško liječenje podrazumijeva inciziju žlijezde i drenažu gnoja te po potrebi marsupijalizaciju žlijezde.


Incizija Bartolinijeve žlijezde


Incizija Bartolinijeve žlijezde podrazumijeva hiruršku intervenciju kojom se liječi apsces Bartolinijeve žlijezde. U našoj ustanovi, zahtjev izvodimo ambulantno uz primjenu lokalne anestezije tako što ginekolog vrhom skalpela ubode i zareže apsces te odstani gnoj. Slijedi drenaža koja omogućava oticanje sekreta, a sam postupak gotovo trenutno oslobađa od boli.

Ukoliko se radi o ozbiljnojoj upali, primjenjujemo opštu anseteziju.


Marsupijalizacija Bartolinijeve žlijezde


Ukoliko pacijentica određeni vremenski period ima uvećanu Bartolinijevu žlijezu bez obzira da li je bolna ili ne, trebalo bi da uradi marsupijalizaciju da u nekom trenutku ne bi došlo do upale. U ovom slučaju se vjerovatno radi o začepljenju jednog izvodnog kanala, koji vremenom, uslijed zadržavanja sekreta i potencijalnih infekcija može prerasti u bolan otok. Takođe, ova intervencija se često nadovezuje na inciziju kako bi se smanjila mogućnost ponovnog nastanka upale.


Postupak podrazumjeva proširenje kanala i samim tim lakše pražnjenje sekreta koji luči Bartolinijeva žlijezda. Ovu intervenciju izvodimo u lokalnoj ili prema potrebi opštoj anesteziji.


Preporuke nakon intervencije


Savjetujemo vrele kupke jedan do dva dana nakon intervencije, suzdržavanje od seksulanih odnosa četiri nedelje, a prema potrebi biće uključena antibiotska terapija.