Upala Bartolinijeve žlijezde

Veliki broj žena tokom života nema nikakvih problema sa Bartolinijevom žlijezdom zbog čega, nije ni svjesna prisutnosti i uloge parne žlijezde koja se nalazi na početku vaginalnog otvora. Sve do trenutka kada se desi problem i dođe do upale, koja može da bude jako bolna.


Piše: dr Aleksandra Govedarović, specijalista ginekologije i akušerstva
Bartolinijeve žlijezde su parne žlijezde veličine zrna graška, koje su simetrično postavljene na malim usnama, na početku vaginalnog otvora. One luče sekret kroz kanal dug oko 2,5 cm i na taj način vlaže vulvu. U normalnim okolnostima kad ne postoji nikakva tegoba, nemoguće ih je napipati.


Upala Bartolinijeve žlijezde

Šta ukoliko se desti problem?


U većini slučajeva se razvija apsces, a najčešći simptomi su bol i otok koji se pojačavaju tokom uobičajenih aktivnosti poput hodanja ili sjedenja, a nije isključena ni povešena tjelesna temperatura.

Neugodnu i često vrlo bolnu upalu Bartolinijeve žlijezde tokom života doživi oko 2% žena, i u tim situacijama se najčešće radi o začepljenju izvodnog kanala koji dovodi do ciste ili apscesa.


Liječenje bolesti


Ako je riječ o asimptomatskoj maloj cisti nije potreban nikakav tretman - cista će puknuti sama nakon nekoliko dana.


Ukoliko pacijentica određeni vremenski period ima uvećanu Bartolinijevu žlijezu bez obzira da li je bolna ili ne, trebalo bi da uradi marsupijalizaciju da ne bi došlo do upale u nekom trenutku. U ovom slučaju se vjerovatno radi o začepljenju jednog izvodnog kanala, koji vremenom, uslijed zadržavanja sekreta i potencijalnih infekcija može prerasti u bolan otok.


Marsupijalizacija je postupak koji podrazumjeva proširenje kanala koje omogućava pražnjenje sekreta koje luči Bartolinijeva žlijezda i primjenjuje se u situacijama kada je došlo do začepljena kanala i nastanka otoka.


Obično se izvodi u lokalnoj anesteziji, kratak je i jednostavan postupak, a ljekar prema potrebi nakon zahvata može uključiti antibiotsku terapiju.+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png