Da li je važna tjelesna težina u borbi za potomstvo?

Dokazano je da ako ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom (BMI>30kg/m2) izgube 5-10% tjelesne mase, plodnost se povećava od 30% do 50%.


 


Tjelesna težina jeste bitna, ali nikako presudna za uspješnost postupka vantjelesne oplodnje koji zavisi od mnogo faktora. Ali, kilaža je nešto na šta možemo uticati. Ovdje ne govorimo o estetici prema standardima modnih časopisa nego o činjenici da je masno tkivo zapravo hormonski aktivno. Jednako kao što prekomjerna tjelesna težina dovodi do neravnoteže hormona, tako mršavost ili pothranjenost remeti menstrualni ciklus i ovulaciju.


Jedite! Ali, zdravo i umjereno!


Prema evropskim statistikama među pacijentima koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje najučestaliji problemi su prekomjerna tjelesna težina i sindrom policističnih jajnika.
Procentualno, blizu 60% žena ima bar jedan od dva navedena problema. Ipak treba naglasiti da kada je sindrom policističnih jajnika „udružen“ sa visokim body mass index-om uspješnost VTO postupka umanje se za 50%.


Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije gojaznom se smatra osoba čiji je BMI ≥30 kg/m2. Dokazano je da višak tjelesne mase dovodi do brojnih kardiovaskularnih problema, dijabetesa, artritisa, ali je i direktno povezan sa nizom reproduktivnih komplikacija kod žena kao što su izostanak menstruacije, disfunkcija jajnika i neplodnost. Žene sa višim BMI pokazuju nižu stopu začeća i veću stopu abortusa te često imaju i druge komplikacije.

Dodatni, otežavajući faktori za pozitivan ishod VTO su različiti toksini koje udišemo i nažalost – jedemo: duvan, pesticidi, konzervansi, a relevantne studije ukazuju i na nepovoljan učinak konzumiranja kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda budući da mliječni proteini djeluju estrogeno te povećavaju nivo insulina i androgene.


Ipak, postoje stvari na koje možemo da utičemo, a to su ishrana koja treba da bude zdrava, dobro balansirana sa dovoljnim unosom vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka.


Otuda, kod uočenih problema savjetujemo korekciju ishrane koju je najbolje primjeniti u saradnji sa nutricionistom, a preporučujemo i dodatke prehrani koji mogu poboljšati plodnost, poput:

  • Vitamina D

  • Kalcijuma

  • Folne kiseline

  • Zelenog čaja

  • Cimeta


Muškarcima se, osim navedenog, savjetuje unošenje cinka, selena i drugih antioksidanasa bar 3 mjeseca pred postupak vantjelesne oplodnje.


Dovoljno sna i fizičke aktivnosti


Osim kvalitetnog sna, važne su i fizičke aktivnosti, odnosno šetnje i boravak u prirodi, te što je moguće manje sjedenja i vožnje automobilom.


Generalno, navike poput pušenja, prekomjernog konzumiranja alkohola i neadekvatne ishrane štete vašem zdravlju, a ujedno smanjuju šanse za uspjeh vantjelesne oplodnje.


Ne umanjujući težinu problema sa kojim se suočavate kao ni teške životne okolnosti ne smijemo zaboraviti da smo ipak, najvažniji sami sebi.


Pacijentima sa visokim BMI, nudimo podršku i kroz programe iz domena kvantne medicine i nutrigenetike.