Steroidi ubijaju muškost

Jednako koliko se žene trude da postignu ideal savršenstva fizičke ljepote to rade i muškarci, nažalost po principu – što brže to bolje. Prečica do velike mišićne mase i tijela bodibildera nalazi se u uzimanju anaboličkih steroida, koji uz redovan trening dovode do povećanja mišićne mase ali, istovremeno, urušavaju zdravlje cijelog organizma i značajno utiču na smanjenje plodnosti mušakarca.


 

Piše: Saša Vujnić, klinički embriologSteriodi i neplodnost
Foto: pixabay.com

Šta rade steroidi?

Anabolički steroidi koji se uzimaju oralno, odnosno injekcijom, zapravo oponašaju efekat muškog hormona testosterona u organizmu dovodeći do smanjenja lučenja dva ključna hormona za poizvodnju sperme FSH i LH.

U medicini, steroidi se koriste da bi se izbjegla neka stanja uzrokovana teškim oboljenima poput kancera ili HIV-a kod kojih se može javiti gubitak masnog i mišićnog tkiva. Međutim, zloupotreba ovih supstanci leži u njihovoj funkciji – da bi se dobila što veća mišićna masa, smanjilo vrijeme oporavka između dva treninga i dobila snaga za što duži boravak u teretani.


Vrijedi li?

U ranoj mladosti ovo možda ne mora da djeluje kao veliki problem, ali glavobolja nastaje onda kada dođe vrijeme za stvaranje porodice.

Brojna istraživanja koja se o ovoj temi provode još od prvih decenija prošlog vijeka pouzdano tvrde da upotreba anaboličkih steroida dovodi do smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida, ali i do potpunog izostanka spermatozoida u ejakulatu, odnosno teške azoospermije.


Drugim riječima, neplodnosti.


Steriodi i neplodnost
Foto: pixabay.com

Dugotrajno uzimanje steroida, intenzivniji treninzi sa kraćim periodima oporavka, mogu dovesti do trajnog smanjenja prirodne prizvodnje testosterona što za posljedicu može imati neželjene efekte poput: atrofije testisa, depresije, agresivnosti, glavobolje, oticanje zglobova i nesanice.


Steroidi & Proteini

Ipak, trebalo bi da napravimo razliku između toga šta su steroidi, a šta proteini. Suprotno uvriježenom mišljenju, upotreba steroida je na našim prostorima daleko manje izražena, a ljudi često ne prave razliku između steroida i proteina. Steroidima teže oni koji žele da postignu savršen izgled za vrlo kratko vrijeme, dok su proteini dodatak sportskoj ishrani i kao takvi se mnogo češće koriste među ljudima koji se intenzivno bave sportom.

Proteklih decenija u radu sa pacijentima uočavamo sve prisutniji problem muške neplodnosti koji se ne može pripisati isključivo upotrebi steroida, nego i drugim faktorima poput prekomjernog konzumiranja alkohola i cigareta, te globalnom zagađenju planete. U prilog ne ide ni ishrana koja se tradicionalno konzumira na našim prostorima poput suvog mesa i konzervirane hrane.


Savjetujemo mijenjanje životnih navika, ishranu koja je bazirana na kvalitetnom voću i povrću, mesu, ribi i umjerenu fizičku aktivnost bez “dodataka” za brži rast mišića.