Šta je vantjelesna oplodnja?

Vantjelesna oplodnja je metoda liječenja neplodnosti kojom danas, savremena medicina liječi oko 80% uzroka neplodnosti. U svijetu je prvi uspjeh zabilježen 1978. godine u Engleskoj, a u Republici Srpskoj prvo dijete začeto postupkom vantjelesne oplodnje (IVF/ICSI) rođeno je 2003. godine.

Postupak je radila prof. dr Sanja Sibinčić u klinici Medico-S.


Od tada do danas bilježimo veliki napredak u primjeni ove metode, a samo zahvaljujući postupcima koji su obavljeni u klinici Medico-S na svijet je došlo više od 1 300 beba. Prema zvaničnoj svjetskoj statistici oko 8 miliona djece širom svijeta začeto je postupkom vantjelesne oplodnje.


 

Vantjelesna oplodnja podrazumijeva:


· In vitro fertilizacija (IVF)


· Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida (ICSI) koja se u našoj klinici koristi u više od 90% slučajevaKako se utvrđuje neplodnost?


Prema zvaničnoj, u stručnoj javnosti usvojenoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, neplodnost je nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, odnosno već nakon šest mjeseci ukoliko je riječ o parovima koji su stariji od 35 godina.


Današnja medicina u stanju je da u oko 80% slučajeva utvrdi uzrok neplodnosti, dok se u oko 20% slučajeva radi o idiopatskom sterilitetu – kada parovi imaju uredne medicinske parametre ali do začeća ne dolazi prirodnim putem.


Faze vantjelesne oplodnje


Ukoliko je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja i ostvarivanja trudnoće slijedi nekoliko etapa čije trajanje zavisi od zdravstvenog stanja pacijenata.


Sve o pripremi za postupak možete pročitati u tekstu „Neplodnost – kada je trenutak za stručni savjet?“


Stimulacija ovulacije


Prvu fazu postupka vantjelesne predstavlja hormonska stimulacija jajnika koja se radi u svrhu dobijanja optimalnog broja jajnih ćelija. Više jajnih ćelija, pruža mogućnost izbora najkvalitetnijih ćelija koje će kasnije u laboratorijskom dijelu postupka biti oplođene nekom od metoda vantjelesne oplodnje.


Opširnije pročitajte u tekstu „Vodič kroz stimulaciju jajnika.“


Aspiracija jajnih ćelija


Aspiracija jajnih ćelija je mali operativni zahvat tokom kojeg se obavlja punkcija folikula, time i jajnih ćelija koje su nastale tokom postupka stimulacije. Aspiracija se obavlja aspiracijskom iglom u trenutku odgovarajuće zrelosti folikula.


Ovaj zahvat se u klinici Medico-S klinici obavlja pod kratkotrajnom opštom anestezijom, a komplikacije su veoma rijetke.


Laboratorijska faza


Odmah po završetku aspiracije klinički embriolog pod mikroskopom pregleda dostavljeni materijal i utvrđuje broj i kvalitet jajnih ćelija. U međuvremenu se iz ejakulata ( pacijent uzorak dostavlja prije aspiracije), posebnim laboratorijskim metodama izdvajaju najbolji spermatozoidi koji će ući u proces oplodnje.


Klasični VTO postupak ili In vitro fertilizacija (IVF)


Tokom klasičnog postupka, u laboratorijskim uslovima poboljšavaju se uslovi za „susret“ jajne ćelije i spermatozoida. Nakon približno 18 sati utvrđuje se da li je došlo do oplodnje, a 24 časa poslije provjerava se da li je došlo do adekvatne diobe ćelije.ICSI – intracitoplazmatska injekcija


U slučaju smanjene muške plodnosti embriolozi primjenjuju ICSI postupak, tako što uz pomoć mikroskopa i mikromanipulatora ubrizgavaju spermatozoid u jajnu ćeliju. Ovo je veoma delikatan postupak za koji je potrebno izuzetno znanje, vještina i iskustvo kliničkih embriologa.


Embriotransfer


Kultivacija embriona se odvija od 2 do 5 dana u strogo kontrolisanim uslovima inkubatora i pod budnim očima embriologa. U klinici Medico-S dostupna je Time lapse metoda (kao i ostale napredne laboratorijske metode), kojom se prati razvoj embriona 24 sata, te bira najbolji za proceduru embriotranfera.


Prenos embriona u matericu ili embriotransfer je kruna postupka vantjelesne oplodnje i najčešće se obavlja drugi, treći ili peti dan od oplodnje jajne ćelije, u zavisnosti od broja i kvaliteta embriona. Riječ je o kratkotrajnoj i bezbolnoj metodi.


Nakon zahvata pacijentica miruje u sobi za odmor oko sat vremena.


Dvije nedelje mirovanja = > beta -hCG = > za sreću od svega veću!