Zašto je važno da nalaz spermograma rade embriolozi?

Spermogram je laboratorijska analiza sjemene tečnosti muškarca (ejakulata). Svjetska zdravstvena organizacija normalan nalaz spermograma prepoznaje kao nalaz u kome ima najmanje 15 miliona spermatozoida u jednom mililitru, od kojih se najmanje 30% kreće naprijed progresivno.


 

Gdje uraditi nalaz spermograma?


Dugogodišnje iskustvo klinike Medico-S pokazalo je da je jedini, vjerodostojan, nalaz spermograma onaj koji je rađen u embriološkoj laboratoriji.Za adekvatno očitavanje nalaze spermograma neophodan je edukovan biolog – embriolog i embriološka laboratorija koja posjeduje posebne, viskokvalitetne mikroskope kojima je moguće adekvatno očitati nalaz.


U našoj praksi mnogo puta se dešavalo da dobijemo nalaz iz neke od laboratorije koje nemaju adekvatne uslove za analizu uzorka te da dobijelo lažnu sliku muškog reproduktivnog zdravlja.


Zbog toga je važno da nalaz spermograma radite u zdravstvenoj ustanovi koja ima Odjel za humanu reprodukciju, odnosno u ustanovi koja se bavi postupcima vantjelesne ooplodnje i ima kvalifikovane biologe – embriologe


Davanje uzorka za analizu


Uzorak možete dati u klinici, ili ga možete donijeti od kuće. Ukoliko ste se opredijelili da uzorak doneste od kuće morate obratiti pažnju da bude spakovan u sterilnoj bočici za urin, te da ga donesete u kliniku najkasnije u roku od sat vremena. Ni u kom slučaju uzorak ne smijete stavljati u frižider – važno je da bude čuvan na temperatiri tijela (stavite ga uz tijelo, ili tokom zimskih mjeseci utoplite tako što ćete bočicu zamotitu u peškir, deku i sl.) kako bi se održala pravilna temperatura uzorka.


Prije davanja uzorka savjetujemo apstinensciju od dva do sedam dana.


Uzorak mora biti prikupljen u cjelosti i to iz dva razloga. Prvi je što prilikom ejakulacije spermatozoidi ne izlaze jednako. Obično prvi mlaz sadrži manji broj spermatozoida od drugog, i naposlijetku da bismo mogli odrediti tačan broj spermatozoida moramo znati stvarnu količinu uzorka.


Normalne vrijednosti spermograma

  • volumen > 2 ml

  • pH 7.2 – 8,0

  • koncentracija spermatozoida > 20 miliona/ml

  • pokretljivost > 50 % progresivnih ili 25% brzo progresivnih

  • vitalnost > 50 %

  • morfologija > 40 % normalnog oblika

  • leukociti < 1 mil./ml

  • likvefakcija unutar 20 minuta


Prema svjetskim statistikama, u oko 40% slučajeva uzrok bračne neplodnosti je muški sterilitet. Međutim, zahvaljujući napredovanju medicine u oblasti humane reprodukcije, danas se problemi bračnog steriliteta u većini slučajeva uspješno rješavaju.


O metodama liječenja muške neplodnosti u našoj klinici možete pročitati OVDJE.