SPAVANJE U TRUDNOĆI - Zašto trudnice treba da spavaju na lijevoj strani?

Većini trudnica nije lako da se udobno namjeste za spavanje u trudnoći budući da dva do trudnoće omiljena položaja za spavanje, na leđima i na stomaku, sada ne dolaze u obzir.


Najbolji položaj za mamu i bebu je spavanje na lijevom boku.


Piše: prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva

 

Šta se dešava u trudnoći?


Trudnice, obično, nemajmu problem sa spavanjem u prvom tromjesječju jer se materica još uvijek nalazi u maloj karlici, a bebica još uvijek nije toliko porasla da bi mami pravila problem sa najmeštanjem. U drugom tromjesječju materica izlazi iz karlice i penje se prema pupku i kasnije ispod rebarnog luka, podiže unutrašnje organe, dijafragmu, srce i pluća pa se javlja pritisak, lupanje srca, zamaranje, gušenje i druge tegobe. Što je trudnoća “starija”, to su navedeni problem izraženiji, a trudnice sve teže nalaze položaj za spavanje.


Foto: Unsplash

Mogu li trudnice spavati na stomaku?


Ako je žena prije trudnoće spavala na stomaku, moći će da nastavi sa svojom navikom u prvim mjesecima trudnoće. Nije dokazano da je spavanje na trbuhu u ovom periodu štetno po bebu jer je ona zaštićena plodovom vodom i karlicom. Nakon prvog tromjesečja trudnicama, ma koliko to voljele, više nije ugodno ležati na stomaku zbog rasta bebe.


Mogu li trudnice spavati na leđima?


Spavanje na leđima treba izbjegavati jer može da prouzrokuje zdravstvene probleme kod majke, ali i kod bebe. Najčešće se javlja bezazlen, ali neugodan bol u leđima ali i mnogo ozbiljniji zdravstveni problemi među kojima je najopasnije ugrožavanje bebine cirkulacije.


Spavanje na desnom boku u trudnoći?


Ovo je svakako bolja opcija od spavanje na leđima ili stomaku. Ipak, imajte u vidu da što je bebica veća, biće veći pritisak i na unutrašnje organe mame, posebno jetru.Foto: Pexels
Zašto spavati na lijevom boku?

Spavanje na lijevom boku je najsigurniji položaj za trudnice zato što omogućava dobar protok krvi i dotok kiseonika i hrane preko posteljice do bebe, a bebica ne vrši pritisak na unutrašnje organe. Takođe, na ovaj način se smanjuje pritisak na jetru koja se nalazi ispod desnog rebarnog luka, a i bubrezima lakše da izbacuju štetne tvari iz organizma I izlučuju više tečnosti.


Smanjuje se pritisak i na donju šuplju venu koja se nalazi sa desne strane kičme tako da se izbjegava ometanje cirkulaciju krvi prema bebi što se može manifestovati i na majku i na bebu.


Zbog svega navedenog preporučujemo spavanje na lijevom boku, kao i upotrebu trudničkog jastuka nakon 24 nedelje trudnoće.