Priprema za postupak vantjelesne oplodnje

Priprema za postupak vantjelesne oplodnje i uopšte borba za potomstvo oduzima mnogo energije zbog čega mnogi parovi u postupak ulaze sa ogromnom željom za pozitivnim ishodom i ostvarenjem trudoće. Istovremeno, ovaj period je obojen i velikom strepnjom kako će se cijeli postupak završiti.


piše: mr Sanja Lukač, klinički psiholog

 


Žene su posebno osjetljive i to iz mnogo razloga, a jedan od njih je i sama činjenica da one nose teret samog postupka liječenja kroz stimulaciju, aspiraciju i embriotransfer.

Zato nastojimo da ovim tekstom pomognemo vama da lakše pomognete sebi i olakšate put koji se mora preći.


Neposredno prije početka postupka


Dok čekamo početak ciklusa koji obilježava i početak naše nove borbe i vantjelesne oplodnje, potrebno je da kao žena se povučemo u ženski princip postojanja.


Dozvolite sebi da se mjesec dana prije vantjelesne oplodnje spustite u svoje tijelo, da ga oslušnete.


Osjetite njegove potrebe, ako primjetite neku napetost, da je smanjite, izbacite, postanete je svjesni. Ne plašite da je osjetite i prihvatite. Pokušajte u periodu prije početka vantjelesne oplodnje da se uzemljite i povežete sa sobom, tjelesno i mentalno, da vizualizujete cijeli proces koji vas čeka, jer vi ćete biti glavni pokretač i nosilac cijelog tog procesa.


Ljubav, razumijevanje i saosjećajnost sa samim sobom


Zbog toga je bitno da najveću snagu osjetite u sebi i da budete svjesni sebe i svoje važnosti u cijelom tom procesu. Očekujemo od tijela mnogo. Očekujemo da ciklus koji dolazi bude onaj koji će ostvariti naše snove, očekujemo da naši jajnici rade najbolje što mogu baš taj mjesec, da iznjedre najveći broj folikula, najbolji broj jajnih ćelija, kasnije kvalitetnih i dobrih embriona. Očekujemo da krene novi život baš taj mjesec, baš tu , u našem tijelu. Zbog svih tih očekivanja je bitno i kakvu informaciju šaljemo našem tijelu. Naše tijelo radi na principu određenih frekvencija i informacija. Bitno je da mu šaljemo ljubav, razumjevanje, saosjećajnost. Zbog svega navedenog bitno je da neposredno pred postupak usmjerimo ljubav ka sebi, da se uzemljimo u mir, da povežemo um i tijelo. Ne da stagniramo i samo se spustimo u pasivni položaj. Krećite se, šetajte, budite svjesni koraka. Svaki dan pred novi postupak napravite raspored za svoje šetnje, jer


tijelo voli pokret, voli dinamiku, kretanje. To vole i naše jajne ćelije.

Brigu o tijelu, a sve u cilju lakšeg prolaska kroz proces vantjelesne oplodnje, ćete pokazati i kroz način na koji se hranite jer je važno i da nutritivno optimalizujete svoje obroke.Savjetujemo da se informišete sa stručnim licima koja ishrana je bitna u cilju poboljšanja plodnosti, reproduktivnog zdravlja, boljeg endometrijuma, ali svakako i koja hrana doprinosi vašoj energiji, vitalnosti i dinamičnosti.


Bitno je da rasteretite tijelo od nezdravih navika u ishrani, jer tijelo o kojem brinemo je zapravo tijelo koje rasteretimo od briga, napetosti, loših navika . Tijelo o kojem brinemo je tijelo koje postaje dom na nešto za šta se istinski borimo.


Dovoljno spa


Neposredno prije postupka vantjelesne oplodnje, obratite pažnju na higijenu spavanja. Završite sve svoje aktivnosti do 22h i ranije idite na spavanje, jer ćete tako pomoći i hormonu melatoninu da se luči na vrijeme i da regeneriše tijelo, ćelije i brojne procese u organizmu. Sve to može doprinijeti da dobijemo kvalitetniju ćeliju i kvalitetniji embrion ali i da snizimo hormon kortizol koji se luči i povećava anksioznost i stres tokom dana.


Vježbajte pravilno disanje


Pravilno disanje podrazumijeva dubok i lagan udah, te još duži izdah na usta. Kada naučimo ovako da dišemo onda ćemo rasteretiti tijelo i napetost.Kada pravilno naučimo da dišemo, moći ćemo da umirimo analitički um, onaj um koji negira, brine i opterećuje.


Neposredno dok čekate novi početak i postupak vantjelesne oplodnje, uvedite u svoje dnevne aktivnosti određene relaksacije, vođene meditacije koje povezuju um i tijelo i pomažu da budemo u ravnoteži.


Kada smo u ravnoteži sa sobom i svojim tijelom, lakše podnosimo sve što dolazi, lakše dišemo sa svim neizvjesnostima, emocijama i mislima.


Budite sami sebi njegujuća ruka i prijatelj koji brine o prijatelju kada mu je teško. Kada uradite sve to, znaćete da ste bili saveznik sa svim neizvjesnostima, da ste bili hrabri da promjenite ono što ste mogli i voljni da prihvatite ono što niste mogli kontrolisati.