Postoje li univerzalni suplementi?

Ne postoje. Svi smo različiti sa drugačijim životnim navikama, time i potrebama. Drugim riječima, ukoliko ste u potrazi za "čarobnom" bočicom suplemenata koja će zadovoljiti sve vaše potrebe za mineralima, vitaminima i ostalim korisnim supstancama onda bi trebalo da se rukovodite isključivo vlastitim potrebama.


Piše: mr ph. Dušana Tanasić, apoteka Medico-S Pharmacentrum


 


Šta su suplementi ili dodaci ishrani?


Proizvodi koji su namjenjeni dopuni redovne ishrane nazivaju se suplementima i mogu da sadrže vitamine, minerale, proteine, amino kiseline, esecijalne masne kiseline, probiotike, biljne i druge prirodne ekstrakte Koriste se za prevenciju bolesti, organskih tegoba, u postoperativnom oporavku, tokom i nakon radioloških i hemoterapija, ali i kao podrška organizmu prilikom intenzivnog psihičkog i fizičkog napora, anti-age tretmana, kao podrška balansu horomna te održavanju vitalnosti organizma.Budući da je tržište preplavljeno različitim proizvodima koji spadaju u kategoriju dodataka ishrani, teško je samostalno donijeti odluku o odgovarajućem proizvodu. Slijedi nekoliko smjernica:


Nutritivne potrebe

Za početak, trebalo bi da vodite računa o nutritivnim potrebama, koje zavise od uzrasta, vrste svakodnevne ishrane, trenutnog zdravstvenog stanja, kao i o postojanju naznaka za nastank neke od bolesti.

Djeci se obično savjetuje kompleks vitamina i minerala koji su potrebni za pravilan rast i razvoj, trudnicama dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu, a osobama koje su sklone osteoporozi prizvodi koji sadrže kalcijum i vitamin D.

Mineral selen, koji se u poslednje vrijeme mnogo pominje, može pomoći u borbi protiv artritisa, srčanih oboljenja i carcinoma.


Doziranje

Uprkos tome što se radi o dodacima ishrani, preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti, osim u situacijama kada vam je to savjetovao vaš ljekar ili farmaceut. Prekomjerno unošenje vitamina i minerala može da naruši prirodnu ravnotežu hranjivih tvari u organizmu, a velike količine nekih vitamina, poput vitamina K (više od 55 mg) mogu biti toksične ili mogu da izazovu alergijske reakcije. U nekim situacijama dodaci ishrani nepovoljno utiču na djelovanje osnove terapije koju uzimate, te je prilikom odabira neophodno da se posavjetujete sa ljekarom ili farmaceutom uz detaljno iznošenje zdravstvenih tegoba i terapije koju koristite.

Kvalitetan izvor suplemenata


Obratite pažnju na porijeklo, odnosno izvor suplemenata i birajte proizvode koji imajmu ovlašćenja od priznatih ustanova koje se bave kontrolom proizvoda.


Preporuku doze na svjetskom nivou daju istraživački instituti u oblastima bromatologije, nutricionizma i biohemije, a dnevne unose preporučuje FDA (Food and Drug Administration).


Ne zaboravite, ne postoji univerzalna preporuka za korišćenje suplemenata te je jako važno da se posavjetujete sa ljekarima i farmaceutima kako biste dobili proizvod koji će dati najbolje rezultate i koji će povoljno uticati na vaš organizam.


Farmaceut Dušana Tanasić obavlja konsultacije sa pacijentima oko upotrebe i dozoranja terapije, korišćenja dodataka ishrani i poboljšanju ukupnog zdravstvenog stanja.

#suplementi #ishrana #zdravaishrana #zdravživot