Paracetamol i trudnoća - SAVJETUJEMO OPREZ

S obzirom da veliki broj lijekova protiv bolova i temperature nije preporučljiv u trudnoći, paracetamol ima veliku primjenu među trudnicama. Međutim novija istraživanja upućuju na oprez prilikom uzimanja i ovog lijeka tokom trudnoće.


Piše: Nikolina Sladojević, magistra farmacije


 

Šta je PARACETAMOL?


Paracetamol ili acetaminofen je aktivna supstanca u velikom broju lijekova koji se koriste kao antipiretici za snižavanje povišene temperature ili analgetici za ublažavanje bola.


Paracetamol kao lijek sa jedinom aktivnom supstancom može se naći u apotekama pod različitim fabričkim imenima kao sto su Panadol, Paracetamol, Febricet i dr., ali se takođe često pojavljuju i kombinacije paracetamola sa ibuprofenom i drugim aktivnim supstancama.


Primjena PARACETAMOLA U TRUDNOĆI


Iako je duži vremenski period smatran potpuno sigurnim lijekom za primjenu u trudnoći, sve veći broj studija ukazuje na potencijalne probleme.


Eksperimentalna i epidemiološka istraživanja ukazuju na to da prenatalna izloženost paracetamolu moze da poveća rizik od nekih neuroloških, reproduktivnih i urogenitalnih poremećaja, zbog čega je potrebno pristupiti primjeni paracetamola tokom trudnoće sa određenom dozom opreza.

Paracetamol se preporučuje za primjenu u trudnoći samo uz konsultaciju sa doktorom ili farmaceutom, za opravdane medicinske indikacije. Lijek se takođe, treba primjenjivati u najmanjoj efikasnoj dozi i u što kraćem vremenskom periodu.


BESPLATNO FARMAKOTERAPIJSKO SAVJETOVANJE


Podsjećamo da je u našoj klinici na raspolaganju besplatno farmakoterapijsko savjetovanje. Svoj termin možete rezervisati pozivom na broj 051 491 710.