Nika i Teona među najmlađim članovima Medico-S porodice

Nedavno su nas posjetili mladi roditelji Nikolina i Miroslav Vuković iz Gradiške, koji su nakon prvog postupka vantjelesne oplodnje dobili blizankinje Niku i Teonu.
Kada se postupak završi trudnoćom i porođajem onda ništa nije teško


Nakon što se ostvare kao roditelji, parovi će reći da i nije bilo teško. Iskustva pacijenata vezana za vantjelesnu oplodnju su različita, a Vukovići poručuju parovima da ne čekaju i ne prepuštaju stvar slučaju.


„Javili smo se na liječenje nakon godinu i po dana nastojanja da ostanemo u drugom stanju te smo možda, na samom početku imali i sreće, jer su nas ljekari nakon pregleda i nalaza odmah upitili u Medico-S“, kaže Miroslav napominjući da je u tim prvim trenucima jedino bilo važno da se uradi sve što je potrebno kako bi dobili potomstvo.


„Za nas je vantjelesna oplodnja značila rješenje problema i nije nam teško pala činjenica da ulazimo u postupak, a nastojali smo biti pozitivni od samog početka u čemu nam je mnogo pomogao i vaš tim“, dodaje Miroslav.


Vukovići su iza sebe ostavili neizvjesnost, a kažu da straha od procedure nisu ni imali. „Bilo nam je važno da razumijemo svaki korak liječenja, te smo slušali savjete dr Dragana Ivanovića koji nas je vodio, kao i embriologa, psihologa, koordinatora i svog osoblja koje je uključeno u proceduru“, kaže mama Nikolina i dodaje da je svako od njih imao svoj doprinos uspjehu.

„Naš ljekar iz Gradiške nas je uputio u Medico-S i moramo priznati da je nekada teško povjerovati da u ovim našim okolnostima postoji ustanova koja radi na ovakvo visokom nivou. Zaista bi trebalo da budemo ponosni i na vaš rad, ali i podršku države koja je parovima ovu metodu učinila dostupnom“, naglašavama mama Nikolina.


Vukovići dodaju da je u našoj zemlji procedura vantjelesne oplodnje zaista jednostavna, te da parovi koji imaju problem sa ostvarivanjem trudnoće zaista ne bi trebalo da se opterećuju predrasudama i stereotipima.


Do postupka vantjelesne oplodnje uz podršku Fonda ZO RS


„U Republici Srpskoj osiguranicima troškove postupka vantejelsne oplodnje pokriva obavezno zdravstveno osiguranje i to na vrlo jednostavan način. Supruga i ja smo doslovno za 15 dana nakon uspostave dijagnoze i dostavljnja dokumentacije dobili rješenje i ušli u proceduru“, kaže Miroslav i dodaje da je to zaista veliko olakšanje i pomoć pacijentima koje čeka neisvjestan i težak put do potomstva.


Kako to obično biva u ovakvim pričama jedno drugom su bili najveća podrška. Tokom postupka, ali i sada tokom prvih dana roditeljstva.


Ne čekati - to je sve što žemoli da poručimo parovima koji se nadaju čudu, odugovlače i slušaju onu prečesto ponavljanu rečenici – desiće se, poručuju Vukovići.