Mitovi i zablude o COVID-19 vakcinama i neplodnosti

Iako je za vakcinaciju dokazano da je visoko učinkovita u borbi protiv virusa, i dalje je veliki broj onih koji sumnjaju u modernu nauku. Uz dopuštenje prenosimo objašenjenja na neke od najaktuelnijih mitova o vakcinama sa sajta Poliklinike IVF iz Zagreba.


Autor teksta je prof. dr sc. Velimir Šimunić , specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista humane reprodukcijeVakcinacija Covid-19: mitovi i zablude

  • Da li su vakcine testirane na trudnicama i onim ženama koje pokušavaju ostvariti trudnoću?

Samo u početku testiranja izbjegavale su se trudnice. Danas je na hiljadama trudnica dokazana zaštita bez rizika.

  • Da li vakcina izaziva pobačaje?

Ne postoji niti jedan razlog za takvo mišljenje, jer su sva istraživanja utvrdila nepromijenjenu učestalost spontanih pobačaja.

  • Da li Covid-19 vakcina može da ošteti i raziri posteljicu?

Dokazano je da ne postoji unakrsna imuna reakcija COVID-19 spike proteina i Syncytin-1 u placenti. Time je otklonjena sumnja da vakcina može djelovati na razvoj posteljice.

  • Da li vakcina može li biti uzrok neplodnosti?

Iako je mRNA vakcina relativno nova (za COVID) ali postoji veliko iskustvo (15 godina) s mRNA cjepivima (gripa, HIV-a, Zika, Ebola). Nikada nije dokazana štetnost za plodnost.

  • Da li vakcine s mRNA mijenjaju Vaš DNK i mogu umanjiti plodnost?

mRNA stvara proteine koji uče tijelo kako obuzdati virus. mRNA (vakcina) ne može ući u jezgru i utjecati na DNA.

  • Da li žene nakon vakcinacije imaju vrlo obilne cikluse (ugruške)?

Imunološke promjene mogu samo kratkotrajno uticati na ciklus, ali ne i na plodnost. Takve su se promjene vidjele kod vakcine s oslabljenim živim virusom (npr. vodene kozice).

Ni jedna COVID-19 vakcina u upotrebi nije izvedena iz živog virusa.

Nije dokazano da su nakon vakcinacije češći poremećaji ciklusa. U opštoj populaciji poremećaji ciklusa i nenormalna krvarenja češća su nakon 40. godine.Izvor:


Autor teksta je prof. dr sc. Velimir Šimunić, specijalista ginekologije i akušerstva, te supscepijalista humane reprodukcije i jedan od najpoznatijih stručnjaka ove oblasti u zemljama regije. Osnivač POLIKLINIKE IVF iz Zagreba, koja je takođe, dio grupacije Pronatal.