Menopauza i kako možemo pomoći same sebi?

Piše: prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva


 


Menopauzom se smatra posljednje menstrualno krvarenje i najčešće se javlja između 45. i 55. godine života. U menopauzu ste ušli tek onda kada punih godinu dana nemate menstruaciju. Smatra se savršeno normalnim da se to desi između vaše 45. i 58. godine, a u novije vrijeme prosjek godina za ulazak u menopauzu je 51,4 godina.

Kada će se to tačno dogoditi, zavisi od genetike i načina života.prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva

Četiri od pet žena želi adekvatan ljekarski savjet.


Istraživanja pokazuju da se 94% anketiranih žena žalilo na jedan ili više simptoma tokom menopauze. Najčešći su, čak kod 74% žena, bili talasi vrućine (valunzi) i noćno znojenje koje je praćeno nesanicom, promjenama raspoloženja, preosjetljivošću, smanjenom seksualnom željom, glavoboljom ili migrenom, depresijom, nevoljnim nagonom za mokrenjem i bolnim polnim odnosima.


Valunzi


Najveći motiv za primjenu odgovarajuće terapije jesu neprijatni valunzi. Ovo je najčešći simptom menopauze za koje je čak 64% žena izjavilo da im negativno utiče na svakodnevne životne aktivnosti. Valunzi ili vrelina koja se širi od torza naviše i zahvata čitavo lice, praćena je i ubrzanim pulsom te osjećanjem uznemirenosti. Današnje generacije žena, koje se smatraju najobrazovanijim u ljudskoj istoriji, uglavnom poznaju simptome menopauze i žele ljekarsku pomoć.
One dame koje znaju šta ih čeka i zatraže ljekarski savjet mnogo uspješnije uspijevaju da prebrode krizu zrelih godina.

Zdrave životne navike


Jedan od načina da lakše prebrodite ovo životno razdoblje je kvantna medicina koja je bazirana na prilagođavanju promjenama u cijelom organizmu, kako na fizičkom tako i na psiho-emotivnom nivou.

Jedite hranu bogatu vitaminom B, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom i hromom, a pijte i mnogo tečnosti (vode).Barem 15 minuta dnevno provedite na svježem vazduhu i prirodnoj dnevnoj svjetlosti, jer je sunčeva svjetlost neophodna za fizičko i emocionalno zdravlje.


Osnovni preduslov da spriječite nastanak osteoporoze je fizička aktivnost koja ujedno poboljšava cirkulaciju, štiti kardio-vaskularni sistem, a topi i suvišne kilograme. Ukoliko ne volite treninge, predlažemo vam jednostavnu fizičku aktivnost - šetajte!


Kako ćete se osjećati tokom menopauze zavisi od životnih navika kojima ste skloni. U današnje vrijeme žene ne doživljavaju menopauzu kao kraj svijeta i mnoge smatraju da su im pedesete najbolje godine života.