Medico-S roda Crnićima donijela blizance

Nakon 14 godina borbe i tri neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje Sedija i Samir Crnić odlučili su da pokušaju još jednom. I taj, četvrti pokušaj bio je uspješan. Februara 2021. godine, stigne su njihove sreće od svega veće - Kenan i Adna.


 


Bračni par Crnić iz bosanskohercegovačkog mjesta Kozarac, kod Prijedora svoju borbu započeo je sada već daleke 2007. godine. Do tada su bezuspiješno pokušavali spontanim začećem prošiti svoju porodicu i bilo im je jasno da nakon nekoliko godina bračne zajednice nešto nije u redu.

„Javila sam se svom ginekologu u prijedorskom Domu zdravlja koji mi je nakon nekoliko pretraga savjetovao da se javim u Medico-S, kliniku za vantjelesnu oplodnju“, prisjeća se Sedija i dodaje da je vrlo brzo ustanovljeno da je riječ o problemu muške neplodnosti.Vantjelesna oplodnja
Sedija Crnic

„Moram priznati da je muškarcima teže da se pomire sa činjenicom i prihvate problem. Posebno kada je riječ o ovakvom problemu. Moj Samir nije toliko pokazivao koliko mu je teško, valjda da me dodatno ne opterećuje ali sam osjećala da prolazi težak period. To su trenuci kada istinski shvatite šta znači bračna zajednica i koliko je važna uzajmna podrška“, napominje Sedija i dodaje da su ona i Samir imali jedno drugo te vjeru u svoju ljubav i tim koji je svim silama nastojao da im pomogne.


Nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje, trudnoća je uslijedila iz trećeg postupka ali se završila spontanim pobačajem.. „Sreću i radost nakon što sam vidjela pozitivan nalaz na trudnoću ne mogu vam opisati. Isto tako, i još gore, razočarenje nakon spontanog pobačaja“, kaže Sadija.


Posle tog iskustva Crnići su bili na putu da odustanu i to je prvi trenutak u njihovoj borbi kada su pomislili da im želja neće biti uslišena. Iako su znali da postoje i druga metoda – donacija, ipak su odlučili da pokušaju još jednom – i uspjeli.

„Cijeli tim se radovao našoj sreći. Ovim putem bih da se zahvala timu ljekara, embriologa, a posebno embriologu Saši i psihologu Sanji. Sada se čujemo, gotovo svakodnevno, zovu i pitaju kako ide trudnoća“, kaže Sedija i napominje da neizmjernu zahvalnost duguje cijelom Medico-S timu.


ZU „Medico-S“, je gotovo dvije decenije posvećena borbi sa neplodnošću i postupcima biomedicinski pomognute oplodnje. Samo iz postupaka vantjelesne oplodnje koji su u klinici Medico-S rađeni prošle 2019. godine, na svijet su došle 183 bebe. Danas Medico-S porodica broji više od 1 400 mališana i nekoliko stotina srećnih parova koji su zahvaljujući timu ove ustanove uspjeli da se ostvare u ulozi roditelja.