MASKE I RUKAVICE: Praktični savjeti o pravilnoj upotrebi

Sve preporuke u vezi sa zaštitom od infekcije korona virusom, odnose se na samozaštitu, odnosno upotrebu zaštitne opreme i socijalnoj distanci. Budući da smo dobili mnogo upita o toj temi, saznajte koja je pravilna upotreba zaštitne opreme.


 

Prvi i najčešći put kojim virus dospjeva u naš organizam je preko sluznica zbog čega je važno da zaštitimo oči, usta i ruke. Nošenje odgovarajuće opreme nas može zaštititi, ali samo ukoliko je pravilno koristimo.


Zaštitne rukavice


Rukavice se nose na oprane, dezinfikovane ruke. Slijedite uputstvo pravilnog pranja ruku sapunom i toplom vodom, nakon čega ruke možete dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola. Koristitite rukavice za jednokratnu upotrebu. Vrlo je važno da prilikom nošenja rukavica ne dodirujete lice, nos ili oči. Skidajte ih tako što ćete uhvatiti rub rukavica sa unutrašnje strane te ih po upotrebi odmah baciti u vreću za smeće.


Zaštitne maske


Maska koja se stavlja na lice mora da prijanja na nos (hirurške maske obično imaju ojačanje sa jedne strane), tako da na nos stavljate onaj dio sa ojačanjem kako biste ga mogli zategnuti i prilagoditi obliku vašeg lica, dok ćete donji dio maske staviti ispod brade.


Takve maske se obično rade u dvije boje (bijela – unutrašnji dio i zelena – sopljašnji dio, odnosno bijela- unutrašnji i plava- spoljašnji dio).


Maska će imati svoju funkciju jedino ukoliko je pravilno nosite. Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu i nemaju nikakvu funkciju ukoliko je koristite više puta ili je nosite ispod nosa.Maska se skida tako što hvatate elastični dio iza ušiju, te se nakon upotrebe baca u kantu za smeće.


Pamučne maske


Realno, teško da ćete ovih dana nabaviti hirurške maske, tako da su jedina alternativna pamučne maske. Opratite pažnju na vrstu materijala od kojeg se izrađuju te o njihovoj praktičnosti. Bilo bi dobro da nađete pamučne maske koje se mogu otkuhati i koje su sašivene tako tako da se mogu zakačiti iza uha. Oprane i suve, prije upotrebe, obavezno prepeglajte. Perite ih nakon svake upotrebe na temepraturi od 90 stepeni C.


Da li su djelotvorne?


Mnogi svjetski stručnjaci su saglasni da jednoslojne pamučne maske nisu sigurna zaštita od korona virusa. Eksperti savjetuju da nosite dvije pamučne maske, ili kombinaciju: hiruršku i preko nje pamučnu masku.


Ne testirajte imunitet - samozaštita i socijalna distanca su najmanje što možete da učinite za svoje zdravlje.


Po povratku kući, nakon što pravilno skinete masku i rukavice, ponovo operate i dezinfikujte ruke. Presvucite se, a garderobu perite na minimalnoj temepraturi od 60 stepeni C. Za dezinfekciju prostorija u vašem domu koristite sredstva na bazi alkohola ili hlora.

#covid_19 #maske #rukavice #zaštitnaoprema #samozaštita #dezinfekcija