Laserski tretmani u ginekologiji

Laserski tretmani u ginekologiji su idealno rješenje ozbiljnih problema kod pacijentica sa simptomima vaginalne atrofije. Pod pojmom rejuvenacija ili podmlađivanje vagine smatra se uklanjanje posljedica porođaja, odnosno niza hormonskih zbivanja koja utiču na građu vagine tokom menopauze.


Piše: prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva


 

Osnovna medicinska indikacija za lasersku intervenciju na vagini, koja se stručno naziva rejuvenacija ili podmlađivanje vagine, su opušteni zidovi vagine koji su načešće posljedica širenja vaginalnog kanala tokom porođaja, ali i uslijed procesa starenja. Vaginalna rejuvenacija je tretman koji se može preporučiti svakoj ženi, bez obzira da li je rađala ili ne. Na već ranije oštećeno vezivno tkivo, tokom godina dolazi do pada ženskih polnih hormona što ima presudnu ulogu u opuštanju vaginalnog zida, te područja velikih i malih usana. Dolazi do nekontrolisanog mokrenja, atrofije i suvoće vagine, potom peckanja i bolova što znatno utiče na kvalitet života.


Jedna od dvije žene pati od stres urinarne inkontinencije

U ginekologiji laserski tretmani mogu imati višestruku ulogu, poput liječenja nekontrolisanog mokrenja, promjena na grliću materice, suvoće vagine, bolova, peckanja i svraba, a doprinose estetici i poboljšanju kvaliteta seksualnog života.


Donedavno, jedino rješenje problema vaginalne atrofije bile su hirurške intervencije, ali su laserski tretmani u ginekologiji otvorili mogućnost tretiranja brojnih problema na jednostavan i bezbolan način.  Jednostavno. Bezbolno. Efikasno.

Uspješno liječenje nekontrolisanog mokrenja


Stres urinarna inkontinencija je česta pojava kod žena srednje i starije životne dobi, koja se javlja nakon porođaja, starenja ili viška kilograma. Riječ je o nekontrolisanom mokrenju prilikom napora koje se javlja tokom kašljanja, kihanja, smijanja ili neke fizičke aktivnosti.

Stres urinarna inkontinencija se uspješno liječi laserskim metodama, nehirurškim zahvatima koji su učinkoviti, bezbolni, sigurni i kratko traju.
Laserskim tretmanima se uspješno liječe i brojni drugi ginekološki problemi poput suvoće vagine, vaginalne atrofije, bolnih odnosa, peckanja i bolova u vagini, pojačanog vaginalnog sekreta i čestih upala. Takođe, ova metoda se pokazala izuzetno uspješnom i kod uklanjanja ožiljaka posle epiziotomija, granulacija nakon porođaja te ožiljaka nakon carskog reza.

Laserkom rejuvenacijom vagine navedene probleme je moguće korigovati te poboljšati funkciju vaginalnog zida već nakon prvog tretmana.


Optimalan broj tretmana


Obično se savetuju tri intervencije za koje nije potrebna posebna priprema, kao ni postoperativni oporavak. Pacijentikanjama koje nisu obavljale redovne ginekološke kontrole obično prije intervencije savjetujemo set standardnih ginekoloških pretraga kao što je vaginalni bris (ne stariji od 15 dana) i PAPA nalaz star do godinu dana.


Za laserske tretmane u ginekologiji, klinika Medico-S koristi Almin FemiLift laser kome dajemo prednost u odnosu na ostale slične uređaje na tržištu jer je riječ o laseru poslednje generacije koji omogućava cjelovit pristup liječenju uz minimalan broj tretmana.


Izuzetni klinički rezultati


Osim liječenja stres urinarne inkontinencije i ostalih medicinskih stanja, poboljšanje tonusa vagine znači i više seksualnog zadovoljstva.


Klinički rezultati dokazuju da je brza i jednostavna laserska intervencija efikasna, neinvazivna terapija koja nema neželjenih efekata ili kontraindikacija, a više od 95% ispitanica su nakon tretmana bile zadovoljne postignutim rezultatima.