Šta morate znati o kurkumi ukoliko planirate trudnoću


 

piše: doc.dr Tijana Kovačević, klinički farmaceut


Kurkuma se vrlo često označava kao “super hrana”, a ovakakav epitet zaslužila je zahvaljujući svom aktivnom sastojku, kurkuminu, koji ima antiinflamatorna, analgetička i antioksidativna svojstva. Ograničeni podaci iz kliničkih ispitivanja su pokazali da kurkumin ima povoljne efekte na osteoartitis, depresiju, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i metabolički sindrom.Kada da izbjegavate kurkumu?


Kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin može imati negativne efekte na plodnost žena i muškaraca. Naime, ustanovljeno je da kurkumin redukuje rast ćelija endometrijuma (unutrašnje sluznice maternice) što može prouzrokovati stanjenje zida maternice i otežanu implantaciju embriona, odnosno otežano začeće.


Osim toga, smatra se da smanjuje nivoe nekih hormona kao što su FSH i LH.

Kod muškaraca, utvrđeno je da kurkuma ima kontraceptivna svojstva te da smanjuje pokretljivost spermatozoida.Savjetujemo da izbjegavate upotrebu kurkume ukoliko planirate trudnoću, bilo prirodnim putem ili procedurom vantjelesne oplodnje. Konzumacija kurkume se ne preporučuje ni tokom perioda trudnoće i dojenja zbog potencijalnih štetnih efekata na plod odnosno novorođenče/odojče.

Kurkuma ima antitrombotički efekat (razrjeđuje krv) te se ne smije koristiti zajedno sa drugim lijekovima koji se koriste u tu svrhu (npr. aspirin, Clexan®, Fragmin®, i td.).Detaljnije informacije možete dobiti u razgovoru sa doc. dr Tijanom Kovačević, kliničnim famaceutom u okviru farmaterapijskog savjetovališta klinike Medico-S i apoteke Medico-S Pharmacentrum.