Korona virus – trudnoća i dojenje

Iako će proći još mnogo vremena da bismo pouzdano znali koje su posljedice infekcije virusom korona, do sada objavljeni podaci o zaraženim trudnicama u trećem tromjesječju u većini poznatih slučajeva govore o lakšim simptomima bolesti. Sa virusima iz iste porodice trudnice su u prošlosti imale povećan rizik i zato je od presudne važnosti da se zaštite od ove infekcije, jednako kao i od ostalih infekcija koje mogu da ugroze zdravlje trudnice i bebe.


 

Zbog fizioloških promjena koje se dešavaju u organizmu, trudnice su sklonije razvoju težih oblika respiratornih infekcija, te je jako važno da se pridržavaju mjera opreza:


  • Često pranje ruku sredstvom za dezinfekciju koje je na bazi alkohola ili sapunom i vodom.

  • Pridržavati se preporučenog rastojanja od drugih ljudi i izbjegavati bliske kontake.

  • Ne dirati oči, nos i usta.

  • Obavezno nošenje maske, posebno u zatvorenim prostorima.


Može li Covid 19 izazvati probleme u trudnoći?


Do sada objavljeni podaci o trudnicama koje su prebolovale oboljenje Covid-19 u trećem trimestru trudnoće upućuju na lakše simptome kao što su povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u nekim situacijama oboljenje su pratili i bolovi u mišićima, opšta malaksalost, grlobolja, proliv i kratkoća daha.Ipak, iskustvo s drugim koronavirusnim epidemijama ukazuje da su trudnice u riziku od teške bolesti, te iako još nisu utvrđeni slučajevi vertikalnog prenošenja, zvanična preporuka struke jeste da se trudnoće u ovom periodu pažljivo prate i nadgledaju.
Može li COVID -19 da izazove probleme bebi u majčinom stomaku?


Nije poznato događa li se vertikalni prenos virusa sa majke na plod. Prvi opisani slučajevi trudnica i novorođenčadi čije su majke imale kliničke simptome oboljenja Covid-19, virus nije otkriven u plodovoj vodi ili u krvi pupčane vrpce. Trenutno nema dokaza koji bi upućivali na vertikalni prenos ovog virusa sa majke na dijete. Ipak, noviji podaci kazuju da je u 47% slučajeva trudnoća kod oboljelih trudnica zabilježen prijevremeni porođaj.Ovi podaci, iako ohrabrujući, govore o samo malom broju i moraju se tumačiti s oprezom. Oni se odnose na trudnoće u njihovoj završnoj fazi, ali nemamo podatke o mogućem uticaju infekcije novim korona virusom na trudnoću u njenoj početnoj fazi.

Prenosi li se COVID-19 majčinim mlijekom?


Do danas nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali da je virus prisutan u majčinom mlijeku. Prisutnost ovog virusa ispitivana je kod 6 žena oboljelih od COVID-19, ali nije pronađen ni u jednom uzorku mlijeka. Iz prethodnog iskustva s drugim koronavirusima, kao što su SARS CoV (uzročnik teškog akutnog respiratornog sindroma), nema dokaza o prenošenju tih virusa u majčino mlijeko. Stoga je vjerovatno da je rizik od prenošenja novog korona virusa putem majčinog mlijeka nizak.


Dojenje da ili ne?


Tokom faze izolacije porodiljama se ne preporučuje dojenje.


Koji su simptomi infekcije virusom COVID -19?


Najčešći simptomi kod oboljelih osoba su povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i umor. Trenutno nema vakcine niti specifičnog lijeka. Liječenje je simptomatsko.


Način prenosa virusa


Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Prenos se odvija kapljičnim putem (kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše), te dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima se nalazi sekret iz disajnih puteva zaražene osobe, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju. Nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama izuzev činjenice da se zadržava duže nego u vazduhu. Zbog toga je važno temeljno i često pranje ruku. 

Rad zdravstvene ustanove „Medico-S“, članice grupacije Pronatal u potpunosti je prilagođen novonastaloj situaciji, te se svi zaposleni pridržavaju mjera sprečavanja eventualnog širenja virusne zaraze. Takođe, uveli smo i dodatne mjere opreza tako da svi pacijenti koji dolaze u kliniku prolaze trijažu na Covid-19.


Izvori*

  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

  • ESHRE - Evropska asocijacija za humanu reprodukciju

  • Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

  • Institut za zaštitu zdravlja Republike Srbije

  • Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju


#covid_19 #koronaitrudnoća #koronaidojenje