Korona virus – trudnoća i dojenje

Još nema objavljenih dokaza o težini bolesti među trudnicama. Sa virusima iz iste porodice trudnice su u ranije imale povećan rizik i zato je od presudne važnosti da se zaštite od bolesti.


Trudnicama se savjetuje pridržavanje opštih mjera opreza u prevenciji virusa korone, uključujući redovno pranje ruku, izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama i samoizolaciju u slučaju pojave bilo kakvih respiratornih simptoma.


Može li Covid 19 izazvati probleme u trudnoći?


Iskustvo s drugim koronavirusnim epidemijama ukazuje da su trudnice u riziku od teške bolesti, te iako još nisu utvrđeni slučajevi vertikalnog prenošenja, zvanična preporuka struke jeste da se trudnoće u ovom periodu pažljivo prate i nadgledaju.Može li COVID -19 da izazove probleme bebi u majčinom stomaku?


Nije poznato događa li se vertikalni prenos virusa sa majke na plod. Među prvih 19 opisanih slučajeva trudnica i novorođenčadi čije su majke imale kliničke simptome Covid-19, virus nije otkriven u plodovoj vodi ili u krvi pupčane vrpce.


Postoji nekoliko prijavljenih slučajeva žena pozitivnih na Covid-19 koje su dobile zdravu dojenčad bez bolesti.


Ovi podaci, iako ohrabrujući, govore o samo malom broju i moraju se tumačiti s oprezom. Oni se odnose na trudnoće u njihovoj završnoj fazi, ali nemamo podatke o mogućem uticaju infekcije novim korona virusom na trudnoću u njenoj početnoj fazi.

Prenosi li se COVID-19 majčinim mlijekom?


Do danas nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali da je virus prisutan u majčinom mlijeku. Prisutnost ovog virusa ispitivana je kod 6 žena oboljelih od COVID-19, ali nije pronađen ni u jednom uzorku mlijeka. Iz prethodnog iskustva s drugim koronavirusima, kao što su SARS CoV (uzročnik teškog akutnog respiratornog sindroma), nema dokaza o prenošenju tih virusa u majčino mlijeko. Stoga je vjerovatno da je rizik od prenošenja novog korona virusa putem majčinog mlijeka nizak.


Dojenje da ili ne?


Tokom faze izolacije porodiljama se ne preporučuje dojenje.


Koji su simptomi infekcije virusom COVID -19?


Najčešći simptomi kod oboljelih osoba su povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i umor. Trenutno nema vakcije niti specifičnog lijeka. Liječenje je simptomatsko.


Način prenosa virusa


Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Prenos se odvija kapljičnim putem (kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše), te dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima se nalazi sekret iz disajnih puteva zaražene osobe, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju. Nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama izuzev činjenice da se zadržava duže nego u vazduhu. Zbog toga je važno temeljno i često pranje ruku.
Rad zdravstvene ustanove „Medico-S“, članice grupacije Pronatal u potpunosti je prilagođen novonastaloj situaciji, te se svi zaposleni pridržavaju mjera sprečavanja eventualnog širenja virusne zaraze. Takođe, uveli smo i dodatne mjere opreza tako da svi pacijenti koji dolaze u kliniku prolaze obaveznu dezonfekciju, a u namjeri da širenje infekcije svedemo na minimum rad smo organizovali tako da nema kontakata među pacijentima. Svi naši ljekari vam stoje na raspolaganju za sva vaša pitanja koja im možete dostaviti telefonom, mailom ili porukom na zvaničnim društvenim mrežama ustanove.


Izvori*

  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

  • ESHRE - Evropska asocijacija za humanu reprodukciju

  • Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

  • Institut za zaštitu zdravlja Republike Srbije

  • Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju


#covid_19 #koronaitrudnoća #koronaidojenje

+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png