Korona virus - strah, anksioznost i panika

Pojava korona virusa je našim životima dala potpuno novi oblik i iskušenja, ali isto tako i prostor za rad na nekim unutrašnjim procesima. Za početak, važno je navesti da je jedna od najčešćih grešaka u mišljenju katastrofiziranje i predviđanje negativnih scenarija u budućnosti.


piše: mr Sanja Lukač, klinički psiholog


 

U kontekstu navedenog, važno je znati da je strah prirodna reakcija i omogućuje nam da budemo oprezni kako bismo zaštitili svoje zdravlje i život. Ukoliko korona virus koji može biti ugrožavajući za naše zdravlje i zdravlje naših najbližih aktivira strah u nama tako što ćemo biti oprezni (poštovati mjere, nositi rukavice, maske...) to je prirodan i racionalan odgovor, ali ukoliko se javljaju anksiozni simptomi, predviđanje negativnih situacija i katastrofiziranje, možemo pogoršati naše mentalno zdravlje i psihičko stanje te stvoriti nove pored postojećih problema.


Određene greške u mišljenju, iracionalni način razmišljanja kojem smo svi skloni, lanac misli poput „Šta - ako ?“ trebalo bi zamijeniti obrnutim slijedom riječi „Ako - šta onda?“.


Najjednostavnije što se može uraditi u ovakvoj umnoj zamci jeste napraviti inverziju i postaviti pitanje: „Ako se zarazim, šta mogu da uradim, kako da postupim?“, ili „Ako se postupak vantjelesne oplodnje odgodi još neko vrijeme, šta mogu dodatno da uradim da poboljšam svoje reproduktivno zdravlje?“.

Ovakav način razmišljanja će pružiti alternativna rješenja, umiriti i stvoriti osjećaj kontrole.

Iz tog razloga, jako je bitno da se fokusirate na one stvari koje jesu pod vašom kontrolom, a koje možete da uradite. Niko nije u stanju da magično kontrološe svoje unutrašnje reakcije, ali u toj „emocionalnoj buri“ možemo „spustiti sidra“ tako što ćemo zapisati misli i osjećanja, biti sada i ovdje, potpuno posvećeni onom što radimo.


Čekanje na postupak vantjelesne oplodnje


Onima kojima je odgođen postupak vantjelesne oplodnje jako je bitno u ovom trenutku da se posvetite akcijama i ciljevima koje su u skladu sa vašim vrijednostima. Sada imate vremena da dodatno ojačate organizam, pijete određene suplemente i vitamine koje utiču na reproduktivno zdravlje (kvalitet jajnih ćelija i spermatozoida), da smršate ukoliko je BMI bio visok, da postavite sebi pitanje: „Šta još mogu da uradim da poces vantjelesne oplodnje bude uspješniji kada prođe korona virus?“.

Kao što je važna empatija prema drugima u ovoj kriznoj situaciji, bitno je i da budete brižni i saosjećajni prema sebi i da se prema sebi odnosite onako kako biste voljeli da se odnosite prema drugim bitnim ljudima koji su ranjivi.

Kako ne bi upadali u lanac negativnih misli i osjećanja, najvažnije je napraviti strukturu dana ukoliko trenutno ne radite. Održite stare navike ustajanja i odlaženja u krevet u približno isto vrijeme. Posvetite se stvarima za koje ste prije virusa govorili da nemate vremena, vratite se nekim stvarima koje vas ispunjavaju.

I ne zaboravite na jedan jednostavan i uvijek primjenjiv savjet: PRAVILNO DISANJE koje će vas umiriti i smanjiti analitički način razmišljanja te dodatno opustiti mišiće.

Konstatna anksioznost i briga o budućnosti i stvarima koje nisu u vašoj kontroli mogu odvesti i u nesanicu, probleme sa apetitom, doprinjeti potištenosti i bezvoljnosti što može prouzrokovati pad imuniteta koji je sada neophodan.

I za kraj, postavite sebi pitanje:


Kada ovo sve prođe, da li ćete biti ponosni na sebe kakavi ste sada?

Na koje svoje riječi, postupke, akcije, odluke ćete biti posebno ponosni?