Korona virus – savjeti za brži oporavak

Pobijedili ste koronu i sada nastojite da se vratite normalnom životu. Ali borba još nije gotova…Za potpuni povratak u zdravo stanje, potrebno je povratiti mišićnu masu, kao i snagu organizma te obezbijediti nutrijente koji su neophodni za jačanje imunog sistema.


 

Unos proteina i obnova mišićne mase


Potrebe za proteinima zavise od godina, genetike, fizičke aktivnosti, tjelesne visine i težine. Preporuke za većinu iznose 25 do 30 g proteina tokom svakog obroka i 10 do 20 g tokom svake užine (riba, piletina/ćuretina, drugo meso, mliječni proizvodi, mahunarke). Ukoliko se dovoljne količine ne mogu unijeti hranom preporučuju se proteinski šejkovi, proteini u prahu i proteinske pločice.


*20 g je približno veličine špila karata.Kalorije


Potrebno je unositi dovoljno kalorija tokom dana kako bi se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Tokom oporavka ne treba držati dijetu, već je potrebno omogućiti oporavak organizmu u što kraćem periodu.


Vitamin C


Neophodan je za zdravlje i funkcionalan imunitet organizma, a nalazi se u raznom voću i povrću. Vitamin C se rastvara se u vodi i ima brojne funkcije u organizmu, tako da je idealno uzimati hranu bogatu vitaminom C tokom svakog obroka: narandžu uz doručak, crvenu papriku uz ručak, mango kao užinu, sos od paradajza uz večeru... Preporučeni dnevni unos iznosi oko 100 mg (nešto je veći za pušače i osobe koje redovno vježbaju), a suplementacijom je preporučeno da se unosi do 1 g dnevno (maksimalno do 2 g).Cink


Cink je mineral neophodan za normalno funkcionisanje imunog sistema i ukoliko se ne uzima dovoljno cinka rizik od infekcije je povišen. Iako uzimate dovoljno cinka, smatra se da je više cinka uvijek bolje. U najvećim količinama se nalazi u morskim plodovima i mesu, a nešto manje u jogurtu, orašastim plodovima i mahunarkama. Količina od 5-10 mg je obično dovoljna, ukoliko postoji deficit u organizmu potrebno je inicijalno (dvije nedjelje) uzimati 20-40 mg.


Vitamin D


Vitamin D se sintetiše u našoj koži pod uticajem sunčevog utraljubičastog zračenja. Međutim starenjem se smanjuje sposobnost organizma za sintezu aktivnog oblika vitamina D, a dosta ljudi se ne izlaže dovoljno suncu te je vitamin D često potrebno uzimati kroz suplementaciju. Početne doze iznose od 800-1000 IJ, pa sve do 2000 IJ.


Probiotici i prebiotici


Izvor probiotika predstavlja fermentisana hrana kao što je jogurt, kefir, ukišeljeno povrće...

Prebiotici omogućavaju rast i razvoj probiotika i sastavni su dio voća, povrća, mahunarki i proizvoda od žitarica sa cjelovitim zrnom. Probiotici i prebiotici se mogu uzimati i kroz suplemente ali se ne preporučuju kod imunosuprimiranih osoba.


Kalcijum


Važan je nutrijent za zdravlje koštanog sistema. Gubitkom mišićne mase, smanjuje se i gustina kostiju. Potreban unos kalcijuma iznosi od 1000-1200 mg dnevno. Naš organizam može odjednom apsorbovati najviše 500 mg kalcijuma, te ga je potrebno unositi više puta na dan u obliku hrane ili suplemenata. Najbolji unos kalcijuma predstavlja kombinaciju unosa putem hrane i suplemenata.


Omega-3 masne kiseline


Pomažu u smanjenju intenziteta zapaljenja u našem organizmu koje se može javiti nakon akutne infekcije. Prema tome, u ovom periodu je važna konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama kao što je losos, tunjevina, sardine, haringe, brancin, čija sjemenke i samljeveni lan. Ukoliko nije moguće uzimati preporučene namirnice bar dva puta nedjeljno preporučuje se suplementacija omega-3 masnim kiselinama u maksimalnoj dozi od 2g kombinacije kiselina (EPA i DHA). Oprez je potreban prilikom uzimanja antitrombotika (lijekova za razrjeđenje krvi) jer omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik od krvarenja.


Hidratacija


Hidratacija je važna uvijek, a naročito kada ste bolesni kada se ne treba oslanjati na osjećaj žeđi već je potrebno tečnost uzimati na satnicu. Apsorpcija tečnosti je efikasnija kada se uzima u više porcija nego veliku količinu odjednom. Najbolji izvor tečnosti je voda, a mogu se konzumirati svježe cijeđeni sokovi, čajevi, šejkovi, i td. Da li je unos tečnosti dovoljan jednostavno se može provjeriti; ukoliko idete u toalet svakih 3-4 h i imate dovoljnu količinu urina vjerovatno unosite dovoljno tečnosti.


Naša apoteka je pokrenula program FARMAKOTERAPIJSKOG SAVJETOVANJA, te su vam na raspolaganju besplatne konsultacije sa doktorom farmaceutskih nauka Tijanom Kovačević.

Konsultacije možete zakazati na beroj: 051 491 710.


*Tekst je preuzet sa www.pharmacentrum.ba