Pravi trenutak za razgovor o vantjelesnoj oplodnji

IVF TIM ZU "Medico-S"
Mi vam pomažemo da postanete roditelji!

Pravi trenutak za prvi razgovor s ljekarom je svaki trenutak u kojem osjetite da niste ostvarili trudnoću u periodu u kojem ste je željeli i planirali. To nikako ne znači da se suočavate sa problemom neplodnosti, ali vam savjetujemo da se obratite stručnjaku i da porazgovarate i informišete se o svim detaljima koji vas zanimaju.


Šta je neplodnost?


Humana medicina neplodnost ili sterilitet definiše kao nemogućnost parova da ostvare potomstvo nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa ili ukoliko je par, odnosno žena starija od 35 godina, ovaj period se skraćuje na šest mjeseci nezaštićenih seksualnih odnosa i izostanka trudnoće.


Godine su važan faktor


Godine igraju veoma važnu ulogu, ne samo za žene nego i za muškarce i zato je važno uočiti problem na vrijeme i porazgovarati sa stručnjacima jer će i put do željenog potomstva biti kraći.


Odluka je pola pređenog puta


​Prvi korak je - odluka, i to je već pola pređenog puta. Slijede razgovor i pregled.

Pripremite svu dostupnu ginekološku dokumentaciju i ponesite je sa sobom na dogovorene konsultacije.

Mi ćemo se upoznati sa vama i vašim iskustvima u pokušaju ostvarivanja trudnoće, potom pregledati svu raspoloživu medicinsku dokumentaciju, te utvrditi moguće uzroke neplodnosti.


Zajednički tražimo najbolje rješenje


Po potrebi, poslije razgovora možemo predložiti dodatne analize kako bismo bili sigurni u postavljenu dijagnozi mogućeg steriliteta i na osnovu toga vam predložiti odgovarajuće liječenje.


Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je da uradite relevantne nalaze.

Najprije, hormonski status – FSH, LH, E2, PRL i TSH, a zavisno od indikacije i druge hormone. Potom, ukupni testosteron, DHEA-s, SHBG, progesteron 17-OHP, kortizol, antimillerov hormon, inhibin A i B. Briseve: vaginalni i cervikalni bris, klamidiju, mikoplazma i ureaplazma bris, markere zaraznih bolesti – HBV, HCV, HIV, VDRL, a zatim krvnu grupu, Rh faktor i spermogram. Neophodno je, takođe, napraviti kopije svih dosadašnjih relevantnih ginekoloških/androloških nalaza.

Prije nego što zakažete konsultacije sa našim ljekarima, sve navedene pretrage možete uraditi u zdravstvenoj ustanovi za koju se odlučite, ali ne zaboravite da nalazi ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.


Nalaz spermograma je uz UZV pregled žene, jedini nalaz koji je neophodan da se radi u našoj klinici, budući da imamo kliničke embriologe koji će dati pouzdano mišljenje, a njima najviše vjerujemo.


Ostale korake na putu do roditeljstva i ostvarivanja najveće od svih želja preći ćemo zajedno.+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png