Ishrana i vantjelesna oplodnja

Ukoliko ste u procesu planiranja porodice, bez obzira da li planirate začeće prirodinim ili asistiranim putem, vaš način ishrane ima veliki uticaj kako na vaše opšte zdravlje, energiju i vitalnost , tako i na vaše reproduktivno zdravlje.


Piše: dr Đorđe Pejić, nutricionista


 

Najlakše bi bilo da postoji jedinstven recept za svakog ko želi da poboljša svoje reproduktivno zdravlje, ali toga nažalost nema. Jako je bitno svakog pojedinca sagledati posebno uz potpunu ličnu i porodičnu anamnezu, njegove navike kako u ishrani tako i uopšteno kada je reč o stilu života i svakodnevnim navikama.


Preporuka WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) pri postupku VTO je prije svega održavanje idealne tjelesne mase i BMI u referentnim vrednostima (18-25). U radu sa pacijentima, u našoj klinici, dajemo akcenat na zdravoj i izbalansiranoj ishrani koja je važna tokom postupka vantjelesne oplodnje, kao i kasnije u periodu održavanja trudnoće.
Mediteranska ishrana


Osnovna preporuka pacijentima jeste da se koriste namirnice iz svih sedam grupa, a ishrana treba da bude pravilno izbalansirana i raznovrsna, sa manjim procentom zasićenih masti u ishrani (crvena mesa, mliječni proizvodi).
Akcenat je na mediteranskoj ishrani i ishrani sa manjim procentom masti uz preporuku da se prije svega uobročimo.


Individualan plan ishrane


Savremenom medicinom smo došli do najindividualnijeg pristupa u izradi plana i programa ishrane, a to je nutrigenetika, koja i ove osnovne preporuke može da svede na potrebe svakog pojedinca.

Nutrigenetikom, se biraju namirnice koje svaka osoba posebno najbolje iskorišćava. Odabirom namirnica takvom metodom i njihovim pravilnim kombinovanjem održavamo našu mikrofloru zdravom, samim tim imunološki jačamo cio sistem i pomažemo rešavanju nekih medicinskig stanja kao što su: sindrom policističnih jajnika, inzulinksa rezistencija i pokretljivost spermatozoida.Sprečavanje nastanka genetskih oboljena


Takva ishrana je detaljno prilagođena individualnim potrebama svakog organizma jer se na osnovu genetskog koda određuje tačan procenat masti, proteina i vlakana koji su potrebni za normalno i zdravo funkcionisanje svakog pojedinca.
Na ovaj način se najjednostavnije pacijenti dovode i do idealne tjelesne težine, koja je izuzetno važna u postupku vantjelesne oplodnje. Ono što je takođe značajno, kao i svakim genetskim testom, može da se ustanovi i genetska predispozicija za gestacijski dijabetes ili kardiološki rizik koji se mogu izbjeći upravo pravilnom ishranom.I da zaključimo, jako je važno da par u ovaj proces uđe istinski zajedno te da da oba partnera treba da rade individualno na prilagodjavanju svog plana ishrane onako kako njihovom tijelu odgovara i čini ih zdravim, vitalnim i reproduktivno zdravim.


Pomoć nutricioniste je na ovom putu neophodna, jer praćenjem opštih savjeta koji nisu za sve nas dobri za sve nas podjenako, možemo napraviti veću štetu za naše zdravlje, ali i zdravlje naše bebe.


U klinici Medico-S pacijentima je na raspolaganju dr Đorđe Pejić, nutricionisa koji je jedan od ljekara saradnika naše ustanove.