Koliko ishrana utiče na hormone?

Možda vas može iznenaditi saznanje da hrana sadrži polne hormone i da ima moć upravljanja koncetracijom hormona u vašem organizmu. Znate već da hrana utiče na različita dešavanja u organizmu kao što su seksualni nagon, reprodukcija, simptomi menstruacionog ciklusa.


Piše: dr Đorđe Pejić, nutricionista 

Estrogen – hormone koji ženu čini ženom


Za sada je poznato da nekih 300 biljaka ima estrogensku aktivnost, a pritom su mnoge od njih jestive i imaju uticaj u regulaciji ovog hormona. Estrogen je hormon koji diktira životom svake žene, a uzrok promjena nivoa ovog hormona u organizmu mogu biti konzumiranje punomasne hrane i alkohola.

Testosteron – hormon muževnosti i akcije


Naslov je tačan ukoliko se pridržavate zdravih životnih navika. Naime, kod muškaraca ishrana sa visokim procentom masnoće i te kako može da utiče na nivo testosterona tako i na njegov seksualni život i pokretljivost spermatozoida. Masne namirnice goje i dovode do nižih vrijednosti muškog polnog hormona, a ta ista hrana ometa erekciju. Kao što masnoće uzrokuju začepljene ostalih arterija, one na jednak način dovode i do začepljenja arterija koje šalju krv u polni organ i time onemogućavaju erekciju. Začepljenje arterija je jedan od glavnih uzroka impotencije.


Masnoća u hrani – da ili ne?


To ne znači da bi trebalo isključiti u potpunosti masti iz ishrane već pametno birati one koje vaše tijelo najbolje metaboliše i koje će vam dati benefite koje ove energetske materije daju tijelu. Kada je u pitanju muški sterilitet, nove *studije pokazuju da su vitamin C i namirnice u kojima se on nalazi najzaslužniji za podmlađivanje ili pokretljivost spermatozoida. Ta studija navodi da je čak 30% pokretljivost bila bolja a da ih je 60% bilo više i to samo sa 1000mg vitamina C i raznovrsnom ishranom koja je imala dosta povrća, voća i namirnica sa folnom kiselinom.


*dr Vilijam Haris sa Univerziteta u Teksasu, studija trajala 60 dana.