Da li je važna tjelesna težina u borbi za potomstvo?

Dokazano je da ako ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom (BMI>30kg/m2) izgube 5-10% tjelesne mase, plodnost se povećava od 30% do 50%.
Tjelesna težina jeste bitna, ali nikako presudna za uspješnost postupka vantjelesne oplodnje koji zavisi od mnogo faktora. Ali, kilaža je nešto na šta možemo uticati. Ovdje ne govorimo o estetici prema standardima modnih časopisa nego o činjenici da je masno tkivo zapravo hormonski aktivno. Jednako kao što prekomjerna tjelesna težina dovodi do neravnoteže hormona, tako mršavost ili pothranjenost remeti menstrualni ciklus i ovulaciju.


Jedite! Ali, zdravo i umjereno!


Prema relevantnim evropskim statistikama među pacijentima koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje najučestaliji problemi su prekomjerna tjelesna težina i sindrom policističnih jajnika.
Procentualno, blizu 60% žena ima bar jedan od dva navedena problema: Ipak treba naglasiti da kada je sindrom policističnih jajnika „udružen“ sa visokim body mass index-om uspješnost VTO postupka umanje se za 50%.


Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije gojaznom se smatra osoba čiji je BMI ≥30 kg/m2. Dokazano je da višak tjelesne mase dovodi do brojnih kardiovaskularnih problema, dijabetesa, artritisa, ali je i direktno povezan sa nizom reproduktivnih komplikacija kod žena kao što su izostanak menstruacije, disfunkcija jajnika i neplodnost. Žene sa višim BMI pokazuju nižu stopu začeća i veću stopu abortusa te često imaju i druge komplikacije.

Dodatni, otežavajući faktori za pozitivan ishod VTO su različiti toksini koje udišemo i nažalost – jedemo: duvan, pesticidi, konzervansi, a relevantne studije ukazuju i na nepovoljan učinak konzumiranja kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda budući da mliječni proteini djeluju estrogeno te povećavaju nivo insulina i androgene.


Ipak, postoje stvari na koje možemo da utičemo, a to su ishrana koja treba da bude zdrava, dobro balansirana sa dovoljnim unosom vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka.


Otuda, kod uočenih problema savjetujemo korekciju ishrane koju je najbolje primjeniti u saradnji sa nutricionistom, a preporučujemo i dodatke prehrani koji mogu poboljšati plodnost, poput:

  • Vitamina D

  • Kalcijuma

  • Folne kiseline

  • Zelenog čaja

  • Cimeta


Muškarcima se, osim navedenog, savjetuje unošenje cinka, selena i drugih antioksidanasa bar 3 mjeseca pred postupak vantjelesne oplodnje.


Dovoljno sna i fizičke aktivnosti


Osim kvalitetnog sna, važne su i fizičke aktivnosti, odnosno šetnje i boravak u prirodi, te što je moguće manje sjedenja i vožnje automobilom.


Generalno, navike poput pušenja, prekomjernog konzumiranja alkohola i neadekvatne ishrane štete vašem zdravlju, a ujedno smanjuju šanse za uspjeh vantjelesne oplodnje.


Ne umanjujući težinu problema sa kojim se suočavate kao ni teške životne okolnosti ne smijemo zaboraviti da smo ipak, najvažniji sami sebi.

+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png