Vakcinacija protiv korone u trudnoći - da ili ne?

Farmaceutske kompanije, proizvođači trenutno dostupnih vakcina protiv COVID-19, nisu do sada objavile testiranja vakcina na trudnicama i dojiljama tako da ne postoji zvanična preporuka o primjeni ovih vakcina tokom trudnoće i dojenja.


Takozvane “nežive” vakcine u koje spadaju vakcine protiv COVID-19 se generalno smatraju bezbjednim u trudnoći i dojenju. Ipak, kada je riječ o vakcini protiv virusa Covid-19 nisu urađene studije o njenom uticaju na plodnost, trudnoću i dojenje.


Svjetski autoriteti iz oblasti ginekologije i akušerstva kao što su Američki koledž akušera i ginekologa (eng. American College of Obstetricians and Gynecologists- ACOG) i Kraljevski koledž akušera i ginekologa iz Velike Britanije (eng. Royal College of Obstetricians and Gynecologists) dali su sljedeća saopštenja i preporuke za osobe koje se pripremaju za trudnoću, trudnice i dojilje:Uticaj na fertilitet (plodnost)

Trenutno nema dokaza da bilo koja vakcina protiv COVID-19 utiče na plodnost. Ne postoji mogući mehanizam kojim bi vakcina mogla da utiče na plodnost.Planiranje trudnoće


Osobe koje planiraju trudnoću, ne treba da odgađaju istu zbog vakcinacije protiv COVID-19. Prvenstveno, ovo važi za osobe koje su u rizičnim grupama i kojima se vakcinacija naročito preporučuje, budući da se vakcinacijom smanjuje rizik od infekcije u trudnoći te mogućih posljedičnih komplikacija.


Trudnoća


Do sada nije bilo štetnih efekata kod osoba koje su primile vakcinu, a nisu znale da su trudne. Neke zemlje su na osnovu ovih podataka, a na osnovu procijenjenog visokog rizika od COVID-19 kod trudnica preporučile njihovu vakcinaciju. Međutim, zvanično se vakcine protiv COVID-19 ne preporučuju u trudnoći, izuzev kod onih trudnica gdje benefit od vakcine prevazilazi rizik prema preporuci njihovog ljekara.


Procedure vantjelesne oplodnje


Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) je iznijelo zvaničan stav da je potrebno odložiti procedure potpomognute oplodnje za najmanje nekoliko dana poslije druge doze vakcine, a preporučuje se veći oprez kod implantacije embriona gdje se predlaže odgađanje procedure i do 2 mjeseca.


Dojenje


Ne postoji rizik kod davanja vakcine osobama koje doje. Preporučuje se vakcinacija dojilja koje su u rizičnim grupama od infekcije korona virusom.


Izvori:

Royal College of Obstetricians & Gynaecologists: https://www.rcog.org.uk/

The American Collage of Obstetricians and Gynecologists: https://www.acog.org/