Čaj u trudnoći - KOJE ČAJEVE PITI, A KOJE IZBJEGAVATI!

Šoljica ili dvije na dan su maksimalne količine čaja u trudnoći. Naime, iako je upotreba većine čajeva bezbjedna u periodu planiranja trudnoće, tokom trudnoće i dojena ipak savjetujemo oprez.

Vremenom dokazi o štetnom djelovanju pojedinih sastojaka iz čajeva postaju sve više dostupni na osnovu čega se mijenjaju stručne preporuke za njihovu primjenu u periodu trudnoće i dojenja.


 

Koje čajeve izbjegavati u trudnoći?

Zeleni čaj i crni čaj iako imaju povoljne efekte na zdravlje usljed svog antioksidativnog djelovanja, sadrže veliku količinu kofeina te se zbog toga njihova primjena ne preporučuje. Kofein prolazi kroz placentu do fetusa, a tokom dojenja može poremetiti san odojčeta.Čaj od kamilice – smatra se da može izazvati poremećaj u ciklusu, stimulaciju uterusa i pobačaj ukoliko se konzumira u većim količinama.


Čaj od koprive - iako se ovaj čaj često preporučuje trudnicama za tretman anemije, smatra se da može izazvati pobačaj i postoje podaci da utiče na metabolizam androgena i estrogena.


Čaj od peršuna - smatra se da može izazvati iregularnosti u ciklusu i pobačaj ukoliko se konzumira u većim količinama (ovo isključuje primjenu kao začina u hrani u malim količinama).Uvin čaj – primjena u trudnoći nije preporučljiva!


Čaj od kurkume - ne preporučuje se tokom perioda trudnoće i dojenja zbog potencijalnih štetnih efekata na plod odnosno novorođenče/odojče.


Koje čajeve piti u trudnoći?

Čaj od lista maline – ovaj čaj je bogat gvožđem, smatra se da povećava tonus uterusa, produkciju mlijeka, smanjuje mučninu i olakšava porođaj. Ne treba ga koristiti tokom prvog trimestra trudnoće.


Čaj od mente (nane) – smatra se da smanjuje jutarnju mučninu i nadutost.


Čaj od matičnjaka – smatra se da ima smirujući efekat, pomaže kod uznemirenosti i nesanice.


Čaj od đumbira – smatra se da pomaže kod mučnine i povraćanja.


Čaj od brusnice - nema dovoljno podataka o bezbjednosti, na osnovu sporadičnih izvještaja smatra se bezbjednim u umjerenim količinama.


Čaj od komorača – u trudnoći može da bude štetan i ne preporučuje se. Tokom dojenja se smatra bezbjednim i preporučuje se za stimulaciju laktacije.


Čaj od šipka – nema dovoljno podataka ali se za sad smatra bezbjednim u ograničenim količinama
Više informacija dostupno je na internet stranici: https://americanpregnancy.org/