Biljne vaginalete u svrhu samoliječenja

Sve što treba da znate o primjeni biljnih vaginaleta u kratkom vodiču otkriva magistra farmacije apoteke Medico-S PHARMACENTRUM Gorica Obradović.

Pod uslovom da ne postoje druga stanja i komplikacije koje zahtevaju detaljan pregled vašeg ginekologa, biljni preparati vam mogu pomoći u održavanju zdravlja i higijene genitalnog područja.Kantarion ili gospina trava

Koriste se za epitelizaciju vaginalne i cervikalne sluznice, kod pojačanog sekreta, oštećenja vaginalne sluznice izazvane bakterijskim i gljivičnim infekcijama te vaginalne suvoće.


Primjenjuju se na isti način kao i bilo koje druge, terapijske vaginalete, koje vam je propisao ljekar i to tako što se apliciraju duboko u rodnicu uveče u trajanju od pet do trideset dana.Optimalno je deset dana ili do prestanka trajanja simptoma.Kako tretirati problem vaginalne suvoće i održavanja zdrave vaginalne flore?


Ukoliko vam suvoća vaginalne sluznice pričinjava nelagodu, a ne zahtjeva ozbiljniji ljekarski tretman, takva stanja možete olakšati korištenjem preparata koji sadrže ekstrate biljaka kao što su kamilica, neven, kantarion, propolis te preparata sa mliječnom florom koja održava ravnotežu između bakterija i gljivica u sluznici vagine.

Kod simptoma vaginalnog svraba koji je nastao kao posljedica infekcije mikroorganizama ili upotrebe određenih preparata, korisnim su se pokazale vaginalete ili gelovi sa čajevcem, uljem ravensare, hisope, uz dodatak propolisa i d-pantenola.Revensara

Često, su preparati biljnog porijekla dodatno obogažene vitaminima kao što su E, A i D čije je blagotvorno djelovanje na kožu i sluznicu opštepoznato.

U tome periodu posebno savjetujemo upotrebu sredstava za higijenu intimnog područja koja u sebi sadrže mliječnu floru.

Biljna terapija nikako nije zamjena za službenu terapiju koju propisuje ljekar, i može se koristi kao dopuna ili za ublažavanje blažih simptoma vaginalnih infekcija.


+387 51 232 100

+387 51 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 51 217 100

+387 66 480 518

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png