Šta je važno da znate o infekcijama u trudnoći?

Jasno je da su infekcije u trudnoći nepoželjne, ali ne smijemo zaboraviti činjenicu da se često javljaju te da ukoliko se ne liječe ne ugrožavaju samo majku, nego mogu da ostave trajne posljedice i na dijete.


piše: dr Dragana Pavlović Vasić, specijalista ginekologije i akušerstva


 

Pojačana sklonost infekcijama u trudnoći postoji zbog imunoloških i hormonskih promjena koje prirodno nastaju u organizmu trudnice. Najčešće su infekcije mokraćnog sistema, potom gljivične vaginalne infekcije, zatim one koje se prenose polnim putem i dovode do infekcija donjeg genitalnog trakta. U ovom slučaju najčešći uzročnici su Hlamidija, Mycoplasma, Ureaplasma, Streptocoocus B haemolythicus.
Urinarne infekcije


Urinarne infekcije se javljaju u oko 20% pacijentkinja, a rizik za njihovo nastajnje je najveći između 6. i 24. nedjelje trudnoće. Naime, drugo stranje prati veća koncentracija hormona progesterona koji dovodi do opuštanja mišića oko mokraćovoda, a povećana materica može pritiskati mjehur i mokraćovod na različitim mjestima što otežava i usporava prolazak urina.

Što se urin duže zadržava veća je mogućnost da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu prije nego što budu isprane. Ako se takva infekcija ne liječi, postoji velika opasnost da se tokom trudnoće razvije infekcija bubrega.

Neophodno je u slučaju učestalih urinarnih infekcija uraditi nalaz urinokulture sa antibiogramom i liječiti prema njemu. Trudnicama se takođe savjetuje da u cilju prevencije uriranrnih infekcija piju mnogo vode, izbjegavaju duge kupke u kadi te da nose prirodno, pamučno donje rublje.Virusne i bakterijske infekcije


Majka se može zaraziti na razne načine, pri čemu moramo razlikovati generalizovane, prvenstveno virusne bolesti koje se prenose kontaktno, odnosno respiratornim putem kao što su prehlade, grip, rubeola, potom infekcije koje se prenose nečistim rukama, hranom (hepatitis A, toksoplazmoza, listeria monocitogenes), ali i polnim putem (CMV, hepatitis B,C, AIDS).

I intoksikacije kontaminiranom hranom (npr. Salmonela, Kampilobakter), mogu izazvati tranzitornu bakterijemiju sa sekundarnom infekcijom posteljice i ploda.


Koji su infektivni simptomi?


Uglavnom se javljaju uobičajeni infektivni simptomi kao što su umor, malaksalost, povišena temperatura, te specifični simptomi zavisno od vrste infekcije. Ako su u pitanju urinarne infekcije javlja se učestalo mokrenje, pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju. U slučaju cervikovaginalnih infekcija javlja se pojačana sekrecija često neprijatnog mirisa, svrab, packanje i ponekad tupi bolovi pri dnu stomaka.

Respiratorne infekcije se prepoznaju po bolovima u grlu, kašljem, otežanim disanjem. Kad su pitanju gastrointestinalne infekcije onda se javlja mučnina, proliv i povraćanje.


Najbolja zaštita mame i bebe


Najbolja prevencija za pacijentkinje koje planiraju trudnoću je da urade predkoncepcijski savjet.

To znači da dođu na ginekološki pregled kada će im se predložiti set testova koje treba da urade prije trudnoće, te na osnovu tih testova će dobiti odgovarajuću terapiju.

U ovom dijelu se provjerava i imunološki status buduće trudnice, prezentuje kalendar vakcinacija, informiše o eventualnoj štetnosti radnog mjesta ili kućnog ljubimca.

Tokom trudnoće iz preventivnih razloga rade se brojni testovi na uzročnike perinatalnih infekcija.


I ne zaboravite...


Često pranje ruku, izbjegavanje termički neobrađene hrane, izbjegavanje kontakta sa prehlađenim osobama, izbjegavanje stresa i teže fizičke aktivnosti, dovoljno sna i hrane bogate vitimanima.


#infekcijeutrudnoći #trudnoća #savjetginekologa