Neinvazivni prenatalni screening testovi

Neinvazivni prenatalni screening test (NIPT – Noninvasive Prenatal Test) je jednostavna analiza krvi majke, koja ljekaru može dati kompletnu sliku o fetusu, a može se raditi već od 10. nedelje trudnoće. Rezultati su dostupni za 7 do 10 dana.

Ovaj skrining je veliki korak naprijed na polju genetike jer nudi viši stepen tačnosti u odnosu na ostale skrining testove, a ne postoji rizik od pobačaja kao što je slučaj kod invazivnih metoda. 

Klinika Medico-S radi sigurne, jednostavne i visokopouzdane prenatalne testove kao što su NIFTY plus i VERACITY testovi.

Test NIFTY

NIFTY (Non-Invasive Fetal TrisomY) je bezbjedan, jednostavan, neinvazivan prenatalni test (NIPT), za detekciju hromozomskih ambnormalnosti ploda već od 10. sedmice trudnoće. Upotrebom najnaprednije tehnike masivnog paralelnog sekvenciranja čitavog genoma (svih 46 hromozoma), NIFTY test postiže preko 99 % tačnosti za tri najčešće trizomije prisutne na rođenju: Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom.

Test VERACITY

VERACITY je precizan, bezbedan, pristupačan i brz neinvazivni prenatalni test za otkrivanje hromozomskih aneuploidija u trudnoćama sa jednim detetom ili blizanačkim trudnoćama. Može se izvesti od 10. nedelje trudnoće. Test je siguran za majku i bebu, jer je potreban samo mali uzorak majčine krvi. Senzitivnost i specifičnost VERACITY-a dokazani su u tri kliničke studije validacije.

Dostupno je nekoliko različitih Veracity testova: Veracity basic, Veracity plus, Veracity premium te VERAgene kao najsveobuhvatniji test današnjice.

Kada i zašto se preporučuju prenatalni screening testovi?

 

Vaš ginekolog će vam dati osnovne informacije o testovima koji se nalaze na tržištu, te vas detaljno uputiti u tok pretrage. Nakon savjetovanja slijedi jednostavno uzimanje krvi iz vene, a rok za rezultate testa je između 7 i 10 dana.

Naglašavamo, da nijedan neinvazivni prenatalni test nije dijagnostički što znači da nije 100% siguran, već preko 99%. Ipak, pojavom ovog testa se drastično smanjila potreba za izvođenjem invazivnih metoda poput amniocinteze, koje nose rizik od pobačaja.

+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • YouTube
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

© 2020 Medico-S

Pronatal PRAG