INSEMINACIJA (IUI) 

Inseminacija (Intrauterine insemination – IUI) je postupak medicinski potpomognute oplodnje prilikom kojeg se poboljšavaju uslovi za susret jajne ćelije i spermatozoida, tako što se sjeme ubacuje u šupljinu materice.To je najjednostavniji i najmanje invazivan postupak medicinski potpomognute oplodnje, koji može da pomogne u začeću kod jednostavnijih slučajeva neplodnosti.
Kada se preporučuje? 
Ovaj postupak se preporučuje u slučajevima kada nalaz spermiograma pokazuje odgovarajući broj i pokretljivost spermatozoida, te u slučaju potvrđene prohodnosti jajovoda.

Izuzetno je važan odgovarajući momenat za inseminaciju, a to je ili neposredno prije ili odmah nakon ovulacije. Tačno vrijeme određuje se praćenjem folikula u spontanom ili stimulisanom ciklusu. 

Kod žena mlađih od 35 godina utvrđeno je da je uspešnost inseminacije veća kod stimulacije ovulacije, nego u prirodnom ciklusu.

 

Kako se izvodi? 

​Procedura je vrlo jednostavna i za ženu vrlo slična redovnom ginekološkom pregledu. Traje od 10 minuta do pola sata, a žena ubrzo može da se vrati svojim redovnim aktivnostima.

Mirovanje u trajanju od 15 minuta nakon postupka povećava šansu za trudnoćom.