Ginekološki klinički pregled 

Prvi ginekološki klinički pregled preporučuje se već nakon dobijanja prvog menstrualnog ciklusa, i predstavlja jedan od najčešćih dijagnostičkih procedura tokom života svake žene. I, ne mora niti bi trebalo da bude neprijatno iskustvo.

Ultrazvučni pregled

Ginekološki pregled se ne može smatrati potpunim bez ultrazvučnog pregleda, koji daje mogućnost pregleda jajnika i maternice, uočavanje promjena njihove veličine, izgleda i položaja, a njime se i utvrđuje trudnoća, prati rast i razvoj fetusa i otkrivaju potencijalne nepravilnosti trudnoće.

Citološka dijagnostika – Skrining na karcinom

Skrinig je potrebno obavljati već nakon prvog spolnog odnosa  i ponavljati ga jednom godišnje dok se ne dobiju tri uzastopna negativna PAPA nalaza. Ukoliko ne postoje faktori rizika za cervikalnu displaziju nalaz bi trebalo ponavljati na svake tri godine, dok je u slučajevima gdje postoje faktori rizika potrebno ponavljati nalaz jednom godišnje.

Kolposkopija

Kolposkopija predstavlja pregled grlića materice i dijela vagine, uvećanjem 10 do 40  puta instrumentom koji se zove kolposkop. Kolposkopija traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive slike uzima se komadić tkiva za analizu (biopsija) i tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija u sam grlić maternice.

Dječja i adolescentna ginekologija 

Ukoliko se nije desio ranije, prvi odlazak kog ginekologa na pregled poželjan je već nakon dobijanja prve menstruacije. Budući da posebno vodimo računa o prevenciji roditelji i djevojčice mogu dobiti sve informacije i savjete o zaštiti reproduktivnog zdravlja, ali i odgovarajuća ispitivanja, skrininge, testiranja, liječenje i praćenje djevojčica i djevojaka sa ginekološkim problemima.

Biopsija grlića 

Biopsija grlića materice podrazumijeva dalju dijagnostiku promjena koje su uočene u toku kolposkopije. Promjene mogu biti benigne (nekancerogrene), predkancerogene i kancerogene. Osim dijagnostičkog, biopsija grlića materice može imati i terapijski efekat koji se postiže uklanjanjem promjene i okolnog tkiva u potpunosti kako bi se prevenirala dalja bolest.

Polipektomija 

Polipi predstavljaju najčešće benigne izrasline koje se javljaju na sluznicama u materici ili grliću. Dijagnostikuju se vizuelno pod spekulumom, vaginalnim ultrazvukom, histeroskopom, ali i posle revizije iz drugih razloga ili biopsije.

Rijetko mogu da sadrže premaligne promjene, ali mogu da izazovu povećano krvarenje koje se ponekada javlja ciklično prije ili nakon menstruacije.

Eksplorativna kiretaža 

Jedna od najčešćih intervencija koja se obavlja zbog učestalih i obilnih krvarenja kao i liječenja nekih promjena u materici.

Ciste na jajnicima 

Ciste su u većini slučajeva bezopasne i najčešće i nestanu bez ljekarske intevencije. Ukoliko ne nestanu mogu da naštete funkciji jajnika, tako da se preporučuje punktiranje nakon čega se njihov sadržaj šalje na histopatološku analizu. U našoj ustanovi punkcija ciste se obavlja pod kontrolom UZV, a prema izboru pacijenata ovaj zahvat se može obaviti sa anestezijom. 

Incizija Bartolinijeve žlijeze 

Incizija Bartolinijeve žlijezde je Bartholini je hirurški zahvat kojim se liječi apsces Bartholinove žlijezde. 

+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png