Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija je ultrazvučni pregled s ciljem pregleda  srca fetusa ili ploda. Pregled se smatra izuzetno važnim, jer se anomalije srca i velikih krvnih sudova ubrajaju u najčešće kongenitalne anomalije ploda. Na 1.000 živorođene djece, kod 8 do 9 beba uočene su ove anomalije.

Cilj fetalne ehokardiografije je rano prenatalno otkrivanje urođenih srčanih bolesti, pa se zato ovaj pregled obično praktikuje u drugom trimestru trudnoće, od 20. nedjelje.

Fetalna kardiografija obavezna je ukoliko neko od članova porodice ima srčanu manu, ukoliko je trudnica uzmala ljekove koji povećavaju rizik od srčane mane, ukoliko postoji oboljenje trudnice koje može dovesti do oboljenja srca, kada je nuhalni nabor u prvom trimestru povećan ili kada postoji drugi poremećaj na bebi, a u vezi sa poremećajima na srcu.

Ovaj pregled omogućava procjenu struktura i funkciju fetalnog kardiovaskularnog sistema, prognozu ploda, ishod trudnoće, ali i ocjenu moguće postnatalne intervencije. Indikacije za fetalnu ehokardiografiju dijelimo na majčine, te stanja od strane fetusa.

+387 (51) 232 100

+387 (51) 232 102 

Koordinator za IVF 

+387 (51) 217 100

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
Logo-pronatal_SH.png
APOTEKA pharmacentrum logo.png