Ekspertni ultrazvuk 

Ultrazvučni pregled je potpuno bezopasna metoda pregleda unutrašnjih organa, koja se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvencije.

 

Pregled je bezbolan, a njegova primjena unaprijedila je mnoge grane medicine, uključujući ginekologiju i akušerstvo.

Šta je EKSPERTNI UZV?

Prema protokolu trudnoća koje protiču bez problema preporuka je da se ekspertni UZV pregled obavlja između 22. i 26. nedelje trudnoće. To je detaljan ultrazvučni pregled kojim se analiziraju unutrašnji organi, ali i spoljašnji izgled bebice u maminom stomaku.

Tokom pregleda stručnjak koji je posebno obučen za ovu vrstu pregleda detaljno analizira spoljašnji izgled bebe (lice, ekstremitete, kičmeni stud, prednji trbušni zid...), potom razvoj moždanih struktura, unutrašnjih organa uz sagledavanje anatomije i strukture srca.

Ekspertni UZV pregled ima i određena ograničenja koja mogu zavisiti od prirode potencijalnog oboljenja, ali nam sa velikom pouzdanošću može dati uvid u pravilan rast i razvoj bebe. Procjena je da je mogućnost otkrivanja anomalija kod ovakve vrste pregleda oko 80%, za razliku od standardnih UZV metoda gdje je procenat oko 50%.

U našoj ustanovi ekspertni ultrazvuk obavljaju prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  licencirani stručnjak prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva koja je i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.