Dan otvorenih vrata u klinici Medico-S 

Za sreću od svega veću - saradnjom i uzajamnim povjerenjem 

Zdravstvena ustanova Medico-S, proteklog vikenda, ugostila je predstavnike udruženja porodica sa sterilitetom iz Republike Srpske i Brčko distrika. U okviru edukativnog predavanja koje je organizovano u prvom dijelu druženja specijalizovana zdravstvena ustanova za liječenje steriliteta predstavila je tim ljekara, embriologa i medicinskog osoblja kao i nove, napredne metode, koje se primjenjuju u ovoj zdravstvenoj ustanovi u oblasti liječenja steriliteta i reproduktivnog zdravlja.

m8.jpg

“Željeli smo da ukažemo na značaj rada svih Uduženja koja pružaju podršku parovima koji se bore za potomostvo i da zajedno prodiskutujemo o savremenim saznanjima i metodama koje su dostupne  pacijentima naše zdravstvene ustanove”, istakla  je prof. dr Sanja Sibinćić, osnivač i generalni direktor ZU “Medico-S”.

“Budući da smo prošle godine uspostavili partnerstvo sa grupacijom Pronatal iz Češke, sa posebnim zadovoljstvom moram da naglasim da smo prema ostvarenim rezultatima u oblasti vantjelesne oplodnje drugi najuspješniji centar, među osam klinika koje su u sastavu grupacije”, naglasila je Sibinčićeva napominjući da je to odličan rezultat budući da je u Pronatalovim klinikama dostupna i donacija, koja znatno pospješuje uspješnost postupaka.

Medico-S bebe se rađaju u svim dijelovima RS 

Događaju u klinici Medico-S prisustvovali su predstavnici Uduženja “Bebe” iz Trebinja, potomom “Beba1” iz Zvornika, “Beba više” iz distrikta Brčko, te “Novi život” iz Doboja.

“U godini u kojoj obilježavamo deset godina postojanja, mooramo naglasiti da okupljamo nekoliko stotina porodica i više od 100 beba koje su došle na svijet zahtavljujući postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje”, kaže Snježana Misita, predsjednica Udruženja “Bebe iz Trebinja” ukazajući na značaj dobre saradnje sa centrima koji se bave postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

“Drago nam je što smo imali priliku da se upoznamo sa novinama u radu klinike te da zajednički prodiskutujemo o problematici parova koji prolaze najteže razdoblje svog života, sve sa iskrenom željom da zajednički pomognemo svima onima koji se želeda se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi”, dodala je Nikolina Oro, predsjednica Udruženje “Bebe1” iz Zvornika.

Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

Predstavnici Udruženja i koordinator reproduktivnog zdravlja RS prof. dr Sanja Sibinčić iskoristili su priliku da prodisktuju Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj, koji je prema odluci NSRS upućen na stručnu raspravu.

“Mišljenja smo da budući Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnja mora da bude jasnije definisan te da bude usklađen sa zakonima u zemljama regije i pravnim tekovinama EU. Prema preloženom Nacrtu, čini nam se da mnoga važna pitanja nisu obuhvaćena niti precizno definisana, a zanemerana je i stručna javnost prilikom njegovog donošenja”, zaključeno na sastanku sa kojeg je upućen apel stručnoj javnosti da uloži maksimalne napore te svojim prijedlozima i komentarima pomognu u iznalaženju najboljeg zakonskog rješenja koji je od vitalnog interesa za ovu oblast I prvo zakonsko rješenje ovoga tipa u Republici Srpskoj.