Vantjelesna oplodnja tokom pandemije korona virusom

Zdravlje i sigurnost naših pacijenata i osoblja su nam apsolutni prioritet. Svjesni činjenice da je za liječenje naših pacijenata vrijeme veoma važan faktor klinika “Medico-S” je nakon ublažavanja mjera i preporuka Evropske asocijacije za humanu reprodukciju vrlo brzo uspostavila normalan proces rada te postupke biomedicinski potpomognute oplodnje obavlja punim kapacitetom.

Naglašavamo da smo podigli mjere zaštite na najviši mogući nivo kako bi naše pacijente, ali i stručno osoblje klinike zaštitili od potencijalnog rizika infekciji virusom korona.

 • Samo pacijenti bez simptoma bolesti Covid-19 mogu započeti postupak vantjelesne oplodnje.
 • Svi pacijenti koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje prilažu antigenski (brzi) test. 
 • Antigenski (brzi) test rade oba partnera, te prilažu uz ostalu medicinsku dokumentaciju prije početka terapije, odnosno postupka stimulacije. Test ne smije biti stariji od 48 sati.
 • Pacijenti sa pozitivnim testom ne mogu pristupiti postupku vantjelesne oplodnje do potpunog ozdravljenja.
 • Pacijenticama kojima je zakazan CryoTransfer takođe je neophodan antigenski (brzi) test, koji je potrebno dostaviti prije početka terapije i pripreme za CryoET. Test ne smije biti stariji od 48 časova i radi ga samo ženski partner.

Postupanje sa pacijentima pozitivnim na Covid - 19

 • Pacijentima koji tokom postupka vantjelesne oplodnje dobiju infekciju virusom korona, prema preporukama Evropske asocijacije za humanu reprodukciju, dužni smo prekinuti liječenje do potpunog ozdravljenja.
 • Pacijentima viskog zdravstvenog rizika savjetujemo odgađanje procedure vantjelesne oplodnje, jednako kao i pacijentima koji su pozitivni na infekciju virusom korona.
 • U slučaju pozitivnog nalaza bilo kog partnera nakon aspiracije jajnih ćelija, obavićemo vitrifikaciju embriona, a embriotransfer će biti obavljen nakon ozdravljenja. 

SPERMOGRAM 

 • U situacijama kada je to moguće pacijentima savjetujemo da uzorak ejakulata na analizu donesu od kuće. Uzorak se donosi u sterilanoj bočići za urin u periodu od sat vremena, od momenta uzimanja. Uzorak se ne smije čuvati u frižideru (hladiti), a u slučaju nižih temperatura savjetujemo da uzorak držite na toplom. 

 • Pacijenti koji putuju i nisu u prilici da stignu u kliniku u vremenskom periodu od sat vremena sa uzorkom ejakulata, zakazuju uzimanje uzorka. 

 • Podsjećamo da je period apstinencije za nalaz spermograma od 2 do 7 dana. 

Da bismo smanjili kontakte sa većim brojem ljudi, preporujemo vam online ili telefonske konsultacije kada god da je to moguće, a naš tim će vam biti na raspolaganju. 

RAD SPECIJALISTIČKIH AMBULANTI

Rad specijalističkih ambulanti (ginekologije, urologije, endokrinologije, hematologije, radiologije i psihijatrije) odvija se neometano, uz strogo pridržavanje svih preporučenih mjera predostrožnosti.

U namjeri da odgovorimo na zahtjeve svih naših pacijenata, a da pri tome ne stvaramo gužve u čekaonicama radno vrijeme klinike je od 08.00 do 21.00 čas.